Η διαγραμματική αποτύπωση της πραγματικότητας είναι αμφιλεγόμενη. Σε μια αγορά όπου ρόλο παίζει και η τυχαιότητα, τα διαγράμματα του παρελθόντος δεν προβλέπουν το μέλλον.

Ωστόσο, δεν βασίζονται όλες οι αγορές στο τυχαίο και σε όσες εξ αυτών εμπλέκεται ο παράγοντας τύχη, αυτό συμβαίνει περιορισμένα. Εν ολίγοις, ο Nasdaq δεν θα εκτιναχθεί από βδομάδα στο 1 εκατ. μονάδες ούτε θα καταβαραθρωθεί κάτω από τις 1.000. Επομένως, ένα διάγραμμα από το παρελθόν μπορεί να μας πει κάτι για το μέλλον. Σε αυτό το άρθρο, όμως, δεν θα ασχοληθούμε με τις πτυχές του τυχαίου. Απλώς η εισαγωγή μου θέλει να τονίσει ότι τα διαγράμματα είναι χρήσιμα για την πρόβλεψη του μέλλοντος, αλλά χρήζουν προσοχής. 

Ας δούμε μερικά παλιότερα διαγράμματα με προβλέψεις μου για το Bitcoin.

Κατ’ αρχάς η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου:

Διάγραμμα

Αυτό το διάγραμμα είναι όσο πιο ακριβές γίνεται, με κέρδη για όσους είναι αρκετά γενναίοι για να πιστέψουν στα fractal.

Και βασίζεται στο παρακάτω διάγραμμα που δημιουργήθηκε περίπου την ίδια εποχή:

Διάγραμμα 1

Η ιδέα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται δίνει πολλές ευκαιρίες για να συντονιστείτε με τις εξελίξεις. Το δεύτερο διάγραμμα αποτυπώνει -κατά τη γνώμη μου- την κορύφωση αυτού του ράλι.

Έτσι, σήμερα είμαστε εδώ:

Διάγραμμα 2

Εδώ, τα τρέχοντα επίπεδα επαληθεύουν την εκτίμηση. 

Αλλά πρέπει να αποφασίσετε: η διάσπαση κοντά στις 74.000 δολάρια ήταν η πλήρης επιβεβαίωση της πρόβλεψής μου του Δεκεμβρίου – ή διόρθωση;

Ακολουθεί άλλο ένα διάγραμμα από τον Νοέμβριο που προβλέπει την ίδια εξέλιξη:

Διάγραμμα

Για μένα η απάντηση είναι προφανής, αλλά όταν αρχίσουμε να περνάμε πάνω από τα 80.000 δολάρια θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε, καθώς αυτές οι κορυφώσεις συχνά είναι εφήμερες και τυχαίες. Προσωπικά, πιστεύω ότι τα 120.000 δολάρια είναι το απόγειο, αν είστε επιθετικοί. Θα με πιάσει κρύος ιδρώτας αν το Bitcoin ξεπεράσει τις 80.000 δολάρια, αλλά θα συγκρατηθώ. Όταν τα ΜΜΕ θα διατυμπανίζουν ότι έρχονται τα… 500.000 δολάρια θα βγω απ’ το Bitcoin σε όποια τιμή και αν είναι!

Το Bitcoin ακολουθεί την κάθετη γραμμή του 2020-21, η οποία με τη σειρά της ακολούθησε την κάθετη του 2017 και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει όλα τα “σημάδια” των προηγούμενων κάθετων. Τυχαίο ή “προφητικό”, εσείς θα το αποφασίσετε. 

Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε εν μέσω “μεγάλου κλυδωνισμού” που στο παρελθόν έδωσε τη σκυτάλη στο προηγούμενο ράλι του Bitcoin. Όποιος είναι αρκετά θαρραλέος για να επενδύει στα crypto, χρειάζεται ένα σχέδιο, είτε αυτό βασίζεται στη φιλοσοφία, είτε στην οικονομετρία είτε στην τεχνική ανάλυση.