Επιδίδοντας την ετήσια έκθεση του στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στο θέμα της άμεσης πληρωμής των εκταρικών επιδοτήσεων, ένα από τα αιτήματα των σιτοπαραγωγών και των πατατοπαραγωγών που βρέθηκαν διαμαρτυρόμενοι έξω από το Προεδρικό.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν οι εκταρικές επιδοτήσεις σε όλους τους αιτητές. «Θέλω να σας ενημερώσω υπεύθυνα ότι ο ΚΟΑΠ έχει ξεκινήσει ήδη τις πληρωμές για τις εκταρικές επιδοτήσεις. Παρόλο που είμαστε στη νέα κοινή αγροτική πολιτική που επιβάλλει νέα μηχανογραφικά συστήματα, νέους ελέγχους, νέες ευρωπαϊκές οδηγίες. Εντούτοις, έχουμε καταφέρει και εργάζονται οι υπάλληλοι του οργανισμού μέρα και νύχτα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να πληρωθούν όλες οι εκταρικές επιδοτήσεις. Διαβεβαιώνω τις αγροτικές οργανώσεις ότι πριν τα Χριστούγεννα, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, παρόλο που είμαστε σε νέα κοινή αγροτική πολιτική, όλες αυτές οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και προς αυτό έχουν δοθεί ρητές οδηγίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το αίτημα για απόσυρση των επιστολών που έχουν αποσταλεί σε 176 αιτητές προκειμένου να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης που αιτούνται για εκταρική επιδότηση ο κ. Κυπριανού σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε εν κινδύνω ευρωπαϊκές χορηγίες προς την Κύπρο. Στο πλαίσιο μιας επιτάχυνσης των πληρωμών πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι που επιβάλλονται και για αυτό ελεγχόμεθα άλλωστε από ελεγκτικό όργανο ως ΚΟΑΠ. Όμως, η προσπάθεια είναι η πλήρης στήριξη στους αγρότες μας στη βάση και της απόφασης της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και με βάση τη θέλησή μας να απορροφηθεί μέχρι και το τελευταίο σεντ από τα ευρωπαϊκά ταμεία».