Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας αποτελεί αναγκαιότητα (βάση νόμου) και η επιλογή της πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας έναντι του εαυτού μας αλλά και έναντι των άλλων οδηγών.

Ζητήσαμε από τον ασφαλιστικό σύμβουλο Ευαγόρα Ευαγόρου της Evagorou Insurance  καλό γνώστη του τομέα ασφάλισης αυτοκίνητου να μας αναφέρει επιγραμματικά τα κύρια σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε όταν θα προχωρήσουμε  με την ασφάλιση του όχηματος μας. Ο κ. Ευαγόρου «κλείδωσε»  5 σημεία που θα πρέπει να είναι «μπούσουλας» όσον αφορά τις επιλογές μας.

Πέντε τιπς για την ασφάλιση  ενός οχήματος

1)            Το είδος τις κάλυψης:

Υπάρχουν διάφορες καλύψεις για ασφάλειες αυτοκινήτων όπως:

   Ευθύνης έναντι τρίτων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε εδώ είναι ότι είναι υποχρεωτική από το νόμο και συνήθως καλύπτει σωματικές βλάβες τρίτων και ζημιές σε περιουσίες τρίτων

  Ευθύνης έναντι τρίτων πυρός και κλοπής: Συνήθως καλύπτει τα πιο πάνω και επιπρόσθετα απώλεια ή ζημιά στο αυτοκίνητο σου από φωτιά ή κλοπή

 Περιεκτική κάλυψη συνήθως καλύπτει τα πιο πάνω και ίδιες ζημιές του οχήματος. Υπάρχουν πολλά σχέδια περιεκτικής ασφάλισης στην αγορά που διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, για αυτό καλό θα ήταν να διερευνήσεις τις επιλογές που έχεις.

2)            Πρόταση ασφάλισης:  πρέπει να συμπληρώνεται ορθά γιατί διαφορετικά η ασφάλεια σου μπορεί να θεωρηθεί άκυρη ή να μην ανταποκριθεί πλήρως. (Mην προβείτε σε ψευδείς δηλώσεις, αποκρύψετε πληροφορίες. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε τυχόν προηγούμενες απαιτήσεις που είχατε.)

3)            Χρήση του οχήματος: Αν το αυτοκίνητο είναι για ιδιωτική χρήση ή εμπορική είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί.

4)            Γεωγραφικά όρια: Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μόνο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Για αυτούς που μεταβαίνουν τις κατεχόμενες περιοχές είναι καλύτερο να ψάξουν μια ασφαλιστική εταιρεία η οποία να καλύπτει και αυτές τους τις μετακινήσεις.

5)            Γνωστοποίηση ατυχήματος: Σε περίπτωση ατυχήματος είναι σημαντικό να ενημερώσουμε άμεσα τον ασφαλιστή για το ατύχημα και να μην προχωρήσουμε στην επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημιάς πριν γίνει επιθεώρηση από τον ασφαλιστή σου ή μετά από την συγκατάθεση του.