Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

“Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. “Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%”.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμε ποτέ και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα”, πρόσθεσε.

Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το 2024 είναι πιθανό πως πρέπει να αλλάξουν

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Νοτ, δήλωσε ότι δεν είναι “απίθανο” οι επενδυτές να πρέπει να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για μείωση του κόστους δανεισμού μέσα στο 2024. 

“Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Νοτ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. “Εάν χρειαστεί να προσαρμόσουν αυτή την προσδοκία, κάτι που δεν είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διορθώσεις”.

Στην ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης επιτοκίων στην ιστορία της, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Μόλις τα επιτόκια φθάσουν στην κορύφωσή τους, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για ένα “σημαντικό” χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Νοτ την περασμένη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε επίσης ότι ο κρατικός δανεισμός, ο οποίος αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα “με την αύξηση των δαπανών για τόκους”.

“Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μεγάλα χρέη που πρέπει να μετακυλιστούν και να επανεπενδυθούν βραχυπρόθεσμα”, είπε.

Capital.gr