Πτώση κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μεγάλη αύξηση πέραν του 4% που κατέγραψαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ωστόσο, ανοδικά συνεχίζει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα €46 τη Μεγαβατώρα, μετά το άλμα πέραν του 10% που παρουσίασε τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά.

Συγκεκριμένα, με τους επενδυτές να επαναξιολογούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην προσφορά πετρελαίου μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ σημειώνει την Τρίτη μικρή πτώση 0,37%, στα 87,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρεί κατά 0,64%, στα 85,8 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF (Άμστερνταμ) παρουσιάζει αύξηση κατά 5,6% ή €2,46, στα 46,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα, ενώ αρχικά πλησίασε και τα €47 τη Μεγαβατώρα.

Οι ανησυχίες για την προσφορά φυσικού αερίου οφείλονται μεταξύ άλλων και από την εντολή που έλαβε ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron από την ισραηλινή Κυβέρνηση να διακόψει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Ισραήλ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς εντείνεται η σύγκρουση στην περιοχή.

“Η αναταραχή και η αστάθεια βραχυπρόθεσμα υποδηλώνουν ότι θα παραμείνουν οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου”, αναφέρουν σε σημείωμα τους οι οικονομολόγοι της εταιρείας OCBC, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι εντάσεις μπορεί να παραμείνουν περιορισμένες στη Γάζα και το Ισραήλ, ακόμη και αν η σύγκρουση είναι παρατεταμένη σε διάρκεια», προσθέτουν.

Αυτό, συνεχίζουν, «θα οδηγήσει σε κάποια μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των έντονων περιόδων σύγκρουσης, αλλά θα πρέπει να δούμε τις τιμές να ομαλοποιούνται» στη συνέχεια.

ΚΥΠΕ