Εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  εγκαινίασε σήμερα το Rural Toolkit ένα εργαλείο που προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές.

Πρόκειται για έναν νέο διαδραστικό οδηγό όλων των διαθέσιμων ευκαιριών χρηματοδότησης για αγροτικές περιοχές σε επίπεδο ΕΕ. Στόχος του εργαλείου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παράσχει στους υποψήφιους τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις τοπικές τους ανάγκες. Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 83% της επικράτειας της ΕΕ και φιλοξενούν το 30% του πληθυσμού της.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση από 26 διαφορετικά ταμεία της ΕΕ

Το Rural Toolkit παρουσιάζει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από 26 διαφορετικά ταμεία της ΕΕ: από την Κοινή Γεωργική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής ως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με λίγα κλικ, οι δικαιούχοι (τοπικές αρχές, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ενώσεις, ιδιώτες κ.ά) μπορούν να μάθουν ποιες είναι οι καλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν στη διάθεσή τους για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η γνωστοποίηση έρχεται μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Mercosur. Η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων, εν μέσω των κινητοποιήσεων των Ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονται ότι πλήττονται από τις φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή παρέμβαση της  πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επί της ουσίας έδωσε τη χαριστική βολή σε νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη μπλοκάρει