Η Αίγυπτος αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον προσεχή Μάιο, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες σε καύσιμο.

Αυτό αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη σοβαρά μειωμένη παραγωγής φυσικού αερίου και την αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η spglobal.com.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το πλοίο LNG Minerva Amorgos, το οποίο φορτώθηκε στην Αίγυπτο στις 19 Απριλίου και κατευθύνεται στον τερματικό σταθμό Swinoujscie της Πολωνίας, πιθανό να είναι το τελευταίο φορτίο αιγυπτιακού LNG που εξάγεται φέτος.

Η Αίγυπτος στρέφεται ξανά στις εισαγωγές, για πρώτη φορά από το 2018. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εισήγαγε ήδη δύο φορτία από τη Vitol και την Trafigura και έπονται μερικά άλλα αρχές Μαϊου.

Η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών την ημέρα, σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλεξάνδρειας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα εξοικονομήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Αναλυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς οι εισαγωγές από την Αίγυπτο και η διακοπή εξαγωγών δυνατό να επηρεάσουν τις τιμές διάθεσης του φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ.