Μια είδηση του Reuters αναπαράγεται σήμερα από πλήθος ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ευρώπη, καθώς προαναγγέλλει την κίνηση από την Κομισιόν διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Γερμανίας, για καταγγελλόμενη επιβολή παράνομων δασμών στις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται από το έδαφός της σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως αποκάλυψαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ασκήσει δίωξη στη Γερμανία επειδή χρεώνει σε γειτονικές της χώρες ένα επιπλέον τέλος για την πώληση φυσικού αερίου από τις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η επίσημη ανακοίνωση για την άσκηση της δίωξης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες.

Όπως γράφει η energypress.gr, ο γερμανικός δασμός είναι κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, που κορυφώθηκε το 2022, μετά τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε το λεγόμενο «τέλος ουδετερότητας» στις πωλήσεις φυσικού αερίου σε χώρες μέλη της Ένωσης, για να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε για την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται ωστόσο ότι διατηρεί σε ισχύ το τέλος επί του φυσικού αερίου για να κλείσει τα ελλείμματα στα δημοσιονομικά της.

Όπως γράφει η energypress.gr, το πρόσθετο -και πιθανότατα παράνομο- τέλος έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε που εισήχθη τον Οκτώβριο του 2022, με αποτέλεσμα ορισμένες κυβερνήσεις (ιδιαίτερα της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας) να κατηγορούν το Βερολίνο ότι αντίκειται στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, που απαγορεύουν οποιουσδήποτε δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ένωσης.

«Αυτό το μέτρο συνέβαλε αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια του εφοδιασμού και στη σταθεροποίηση των τιμών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σε δήλωση που εστάλη στο Reuters μέσω email.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε πρόσφατα ότι το «καπέλο» στο φυσικό άεριο έθεσε σε κίνδυνο την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ένωσης και έπληξε τις προσπάθειες να σταματήσει η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.