Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τις δυσμενείς προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Isabel Schnabel.

Ενώ η νομισματική ένωση των 19 μελών μπορεί να μείνει στάσιμη αντί να διολισθήσει σε ύφεση, η Γερμανία είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει μια συρρίκνωση, τόνισε η Schnabel στη γερμανική ιστοσελίδα t-online.

Ο πληθωρισμός, ήδη ο υψηλότερος από τη δημιουργία του ευρώ και σχεδόν πέντε φορές από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, ίσως να μην έχει κορυφωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «γεράκια» θέλουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

“Μια επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό. φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη κατά την εξισορρόπηση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια”, ανέφερε η Schnabel.

Ανησυχώντας ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον στόχο μεσοπρόθεσμα, “είναι ακόμη πιο σημαντικό” να στείλει σαφείς ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στην ΕΚΤ και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν ξανά, πρόσθεσε η ίδια.

Η ΕΚΤ ακολουθεί αυτό που ο πρόεδρος ντε Γκίντος αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα “μια λεπτή γραμμή”, καθώς οι αξιωματούχοι συμφωνούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού, αλλά κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις ήδη επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης, εάν αυξήσουν πολύ ή πολύ γρήγορα τα επιτόκια.

“Περιμένω ότι το δ.σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση. Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αποφασίζουμε συνάντηση με συνάντηση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων”, ανέφερε η Schnabel.

Πηγή: Capital.gr