Πρόστιμο ύψους €390 εκατ. επιβλήθηκε στον κολοσσό των κοινωνικών δικτύων Meta από την ΕΕ. Σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση και όπως διαπιστώθηκε από αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, μέσα από ειδικές ρυθμίσεις, οι χρήστες των Facebook και Instagram γίνονταν υποχρεωτικά αποδέκτες προσωποποιημένων διαφημίσεων.

Μετά την απόφαση- όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα- είναι πιθανό η Meta (Facebook και Instagram) να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κοστοβόρες αλλαγές.

Η απόφαση θεωρείται μια από τις πιο καίριες, από τότε που το μπλοκ των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης θέσπισε νομοθεσία, με στόχο να περιοριστεί η πρόασβαση του Facebook και άλλων εταιρειών στη συλλογή προσωπικών πληροφοριών. Ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Facebook απέλυσε 11.000 υπαλλήλους

Το σκεπτικό της απόφασης πάνω στο οποίο βασίστηκε η επιβολή προστίμου αφορά στο κατά πόσο είναι νομικά επιτρεπτό να συλλέγονται από την κοινωνική πλατφόρμα πληροφορίες για προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας διεμήνυσε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεσμεύονται για το νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις προσωποποιημένες διαφημίσεις. 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η εταιρεία Meta καλείται να συμμορφωθεί με ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, και θα ορίζει τη δυνατότητα επιλογής για εκείνους που επιθυμούν να δέχονται στοχευμένες διαφημίσεις.

protothema.gr