Με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά σε ένα κόσμο που αλλάζει», γιορτάζεται και στην Κύπρο η 18η Απριλίου, ημερομηνία η οποία θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων. Η κεντρική εκδήλωση για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Χώρου της Κάτω Πάφου που είναι υπό την προστασία της UNESCO. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδης, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στην Πάφο.

Η επίσημη τελετή στην Πάφο θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση φωτογραφίας και μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Λύκειο Πάφου. Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων επισημαίνει ότι, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων κατά το 2023, το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις επαρχίες οι οποίες περιλαμβάνουν δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες σε σειρά αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημέρας, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία του πολιτισμού, κάθε χρόνο προωθείται διαφορετική θεματική, η οποία γίνεται αφορμή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων, με τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε να έρθουν σε άμεση επαφή και να γνωρίσουν όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Στο μεταξύ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Πάφο ο νέος Υπουργός Μεταφορών θα επισκεφθεί το νέο δρόμο αεροδρομίου-Κάτω Πάφου στις 10.10 πμ και στις 12.30 το μεσημέρι θα ακολουθήσει επίσκεψη στην παραλιακή λεωφόρο Τάφων των Βασιλέων- Χλώρακας-Λέμπας-Κισσόνεργας. Στη 1.00μμ οι επαφές του κ. Βαφεάδη στην Πάφο θα συνεχισθούν με γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθήσει με την ηγεσία του ΕΒΕ Πάφου.

Ο νέος Υπουργός Μεταφορών θα επισκεφθεί και το αεροδρόμιο Πάφου.