Με βελτιωτικές εισηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών θα εμβολιαστούν οι δύο προτάσεις νόμου, μία του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και μία του ΑΚΕΛ, που αφορούν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τονίζει πως το υπουργείο διάκειται θετικά προς τις δύο προτάσεις νόμου, υπό την προϋπόθεση διατήρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και συμπληρώνοντάς τις με δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Όπως τονίζει ο κ. Παντελή, οι δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που είναι στη διαδικασία υλοποίησης, αφορούν το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, καθώς και το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προνοεί πως, μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από ενυπόθηκο δανειστή σε περίπτωση υπηρεμερίας ή απαίτησης για πληρωμή ενυπόθηκου χρέους, θα αποστέλλεται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης. Η συγκεκριμένη πληροφόρηση θα ενισχύσει τη διαφάνεια, σε σχέση με τις απαιτήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορίζει τα προβλήματα, την υποβολή ενστάσεων και θα διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

Το υπουργείο ζητά να υπάρξουν κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές, ώστε να είναι ευκολότερη η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Εξάλλου, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προνοεί πως σε περίπτωση που ενυπόθηκος οφειλέτης επιλέξει να προχωρήσει στην ανταλλαγή ενυπόθηκου ακινήτου έναντι εξόφλησης χρέους προς ενυπόθηκο δανειστή και το ακίνητο συνιστά κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ως αξία ανταλλαγής να ορίζεται η αγοραία αξία που προκύπτει από την υφιστάμενη διαδικασία εκτίμησης ακινήτου. Όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, η τροποποίηση του νόμου είναι αναγκαία για να αρθεί η άδικη μεταχείριση την οποία υφίστανται σήμερα δανειολήπτες, καθώς η αξία της ανταλλαγής καθορίζεται μονομερώς από τις τράπεζες και στις πλείστες περιπτώσεις ως τέτοια ορίζεται η καταναγκαστική αξία πώλησης του ακινήτου, η οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την εκτιμημένη του αξία.

Βάσει των αλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών, θα διευκρινίζεται στην πρόταση πως η νομοθετική ρύθμιση δεν επηρεάζει την εφαρμογή του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης και δεν θα εφαρμόζεται σε μεταβίβαση ακινήτου προς την ΚΕΔΙΠΕΣ ή σε θυγατρική της εταιρεία, η οποία έχει σκοπό την εξόφληση δανείων και οφειλών που δόθηκαν προς τους ενυπόθηκους δανειστές, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου.

Για εκτίμηση του ενυπόθηκου ακινήτου θα διορίζονται δύο εκτιμητές, ένας από τον δανειστή και ένας από τον οφειλέτη. Να σημειωθεί πως όλες οι προτάσεις νόμου που σχετίζονται με την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις θα τεθούν εντός Ιουνίου ξανά στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Οικονομικών.