Έτοιμο από την Κυβέρνηση το σχέδιο για Δικαστήριο Εκποιήσεων», για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν χρέη και εκποιήσεις

Είναι πλέον θέμα ημερών να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά το Δικαστήριο Εκποιήσεων, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι δανειολήπτες όταν κινδυνεύει να βγει στο σφυρί η κύρια τους κατοικία.

Πρόκειται για νέο σχέδιο προστασίας της κύριας κατοικίας με αξία μέχρι €350 χιλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν λάβει την τελευταία προειδοποιητική επιστολή από τους ενυπόθηκους δανειστές ότι η κύρια κατοικία τους θα τεθεί υπό εκποίηση, να απευθύνονται στα δικαστήρια για αμφισβήτηση της εκποίησης. Το δικαστήριο θα εξετάζει μεταξύ άλλων το πραγματικό ύψος της οφειλής, όταν υπάρχει αμφισβήτηση του υπολοίπου του χρέους μεταξύ δανειστών και οφειλετών.

Επιπλέον, θα εκδικάζει και υποθέσεις υπερχρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις και θα κρίνει, με συγκεκριμένα κριτήρια, ποιος δανειολήπτης θα θεωρείται ευάλωτος, έτσι ώστε να ετοιμάζεται πλάνο εξόφλησης της οφειλής με ταυτόχρονη θωράκισης της κύριας κατοικίας.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το δικαστήριο, που θα λειτουργεί στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, θα προχωρεί σε ταχεία εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων.

Η λειτουργία δικαστηρίου για υποθέσεις εκποιήσεων αποτελούσε πάγιο αίτημα των πλείστων κομμάτων. Μάλιστα, τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ κατέθεσαν πρόσφατα και συναφή πρόταση νόμου, η οποία εκκρεμεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ισορροπημένο νομικό πλαίσιο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το Υπουργικό σε μια ευαίσθητη χρονική φάση και εκτιμάται πως θα συμβάλει να πειστούν το ΑΚΕΛ και τα συγκυβερνώντα κόμματα να αποσύρουν την πρόταση νόμου που κατέθεσαν για την πρόσβαση  των οφειλετών στη δικαιοσύνη για την αμφισβήτηση εκποίησης.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Σύνδεσμο Τραπεζών. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και τα ευάλωτα νοικοκυριά, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως εξήγησε, για την προστασία της κύριας κατοικίας υπάρχουν πολλά κυβερνητικά προγράμματα, όπως είναι τα σχέδια Εστία, Οικία και το (υπό εξέταση στις Βρυξέλλες) Ενοίκιο έναντι Δόσης. «Το πλαίσιο θα πρέπει να δίδει τη δυνατότητα να μπορούν οι τράπεζες να λαμβάνουν αυτά που οφείλουν οι δανειολήπτες και δη οι κακοπληρωτές. Μέσα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο, πιστεύω ότι διασφαλίζουμε και ένα σωστό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και εντός των ημερών θα υπάρξει και νέο σχέδιο που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων» συμπλήρωσε.

«Δεν αφήσαμε το πλαίσιο εκποιήσεων να δουλέψει»

Από την πλευρά του, ο ανώτερος διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Κρονίδης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που θα προκύψουν σε περίπτωση που διαταραχθεί το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για έναν σταθερό νόμο. «Έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2019. Ακολούθως, από το 2020 και μετά, λόγω της πανδημίας και των συνεχών αναστολών εκποιήσεων, ουσιαστικά δεν αφήσαμε το πλαίσιο να δουλέψει. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να υπάρξει σταθερότητα, να αφεθεί το πλαίσιο των εκποιήσεων να δουλέψει, να μπει σε εφαρμογή, για να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε να δούμε» τόνισε ο κ. Κρονίδης.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι οποίες θα τεθούν εκ νέου ενώπιόν της μέσα στον Ιούνιο. «Ευελπιστούμε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και με την Επιτροπή Οικονομικών, ούτως ώστε να καταλήξουμε κάπου ως προς το νομικό πλαίσιο, κάτι που θα είναι και προς το συμφέρον των δανειοληπτών και προς το συμφέρον των τραπεζών. Συζητούμε διάφορες προτάσεις, στις οποίες σύντομα ελπίζω να καταλήξουμε», πρόσθεσε.

Ενοίκιο έναντι δόσης

Σε σχέση με το πολυαναμένομενο από μικρό αριθμό ευάλωτων δανειοληπτών Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, η Δημοκρατία αναμένει ακόμη να πάρει την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προ ημέρων ζήτησε από τις κυπριακές αρχές επιπρόσθετες διευκρινίσεις για την ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι προ ημερών η ΕΕ διαβίβασε την θετική της γνώμη στη Δημοκρατία για το σχέδιο, επισημαίνοντας πως αναμένεται η τελική της απάντηση. Είπε, επίσης, πως το υπουργείο έχει προωθήσει και επίσημη επιστολή στην ΕΕ, μέσω της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το σχέδιο συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν στην Κύπρο, Θανάσης Αθανασίου, μιλώντας στο Τρίτο είπε πως δεν είναι βέβαιος ότι η μη έγκριση του σχεδίου οφείλεται απλά σε καθυστέρηση.