Όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του νομοσχεδίου για το δικαστήριο των εκποιήσεων, βρίσκεται η Νομική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ, με την οποία ζητείται όπως η τιμή ενός ακινήτου που θα βγαίνει στο σφυρί να θεωρείται η αξία που οι πιστωτές αποδέχθηκαν κατά τη σύναψη του δανείου, και όχι το 80% της τιμής, όπως προνοεί ο νόμος των εκποιήσεων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις για το νομοσχέδιο για το δικαστήριο εκποιήσεων, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κομμάτων.


Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών, Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, ανάφερε πως απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Οικονομικών θα επικοινωνήσε με τον Γενικό Εισαγγελέα για να επισπευθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, όταν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία, την άλλη εβδομάδα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Προηγουμένως, το νομοσχέδιο (που θα καλύπτει ενυπόθηκα ακίνητα αξίας μέχρι €350 χιλ.) θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών και των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Επιπλέον, το γενικότερο θέμα των εκποιήσεων θα συζητηθεί μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και του υπουργού Οικονομικών, για να αποτραπεί η κατάθεση προτάσεων νόμου που φέρνουν τα πάνω-κάτω στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Την ίδια ώρα, οι τεχνοκράτες του αρμόδιου υπουργείου εξετάζουν και άλλες λύσεις, όπως είναι η ρύθμιση του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις αλλά και η ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικών Επιτρόπου.

Αναζητούν ρυθμίσεις
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να βρεθούν μόνιμες ρυθμίσεις, οι οποίες να είναι προς όφελος των δανειοληπτών. Κάτι, άλλωστε, που είχε αναφέρει την Κυριακή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σχολιάζοντας την κατάθεση της πρότασης νόμου για την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αμφισβητούν εκποιήσεις, τόνισε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσα από μόνιμες λύσεις και όχι από περιστασιακές πρωτοβουλίες που θα δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Χθες, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν πως οι προτάσεις που εκκρεμούν στη Βουλή και σχετίζονται με την τροποποίηση του νόμου για τις εκποιήσεις θα συζητηθούν πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές.

Διαφωνία με πρόταση ΕΔΕΚ
Στο μεταξύ, χθες συζητήθηκε τόσο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την Οδηγία 2014/17/ΕΕ, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, αλλά και σχετικής πρότασης νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνεται στις 19 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξεύρεση λύσης στο πολύκροτο ζήτημα των εκποιήσεων. Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο ήδη έχει καταθέσει τη θέση ότι ενδεχομένως η πρόταση να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Ο επικεφαλής εποπτείας και του τμήματος διαχείρισης κρίσεων στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), Κλεάνθης Ιωαννίδης, ανέφερε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση συσχετισμού της αξίας του ακινήτου με την αξία του κατά την ημερομηνία σύναψης του δανείου, καθότι η πρόταση «αγνοεί εντελώς τις κινήσεις της αγοράς όπως έγιναν μετά την ημερομηνία σύναψης του δανείου».
Είπε, επίσης, πως η συγκεκριμένη πρόταση θα προκαλέσει αντίθετα αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί αντικίνητρο στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να κάνουν αναδιαρθρώσεις, προσθέτοντας πως «αυτό ενδεχομένως να τις ωθήσει σε αυξημένες εκποιήσεις, γιατί θα μπορούν να πάρουν το ακίνητο στην αγοραία αξία, όπως έχει σήμερα. Άρα, μπορεί να πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα για τον δανειολήπτη».