Ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους θέτει το εθνικό σχέδιο δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, καθώς μεταξύ άλλων στοχεύει να περάσει από κατάρτιση πέραν του ενός πέμπτου του εργατικού δυναμικού της χώρας και συγκεκριμένα 100 χιλιάδες άτομα, από τις 490 χιλ. που είναι το σύνολο του εργατικού δυναμικού.

Τα  αποκαλυπτήρια του σχεδίου, που φέρει το όνομα «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», έγιναν χθες σε εκδήλωση στο Προεδρικό, παρουσία του ΠτΔ, των κοινωνικών εταίρων και αξιωματούχων της ΕΕ στην Κύπρο. Την παρουσίαση του σχεδίου έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης  Παναγιώτου, σημειώνοντας πως στόχος είναι μεταξύ άλλων η στελέχωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονους επαγγελματίες, η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας.

Εξήγησε δε, ότι το σχέδιο επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Α. Ανάπτυξη σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας

Β. Παροχή κοινωνικά στοχευμένης επαγγελματικής μάθησης

Γ. Προώθηση της επαγγελματικής εξειδίκευσης και πιστοποίησης.

Επεξηγώντας τις δράσεις κάτω από τον «βασικότερο», όπως τον χαρακτήρισε, πυλώνα για ανάπτυξη σύγχρονης επαγγελματικής κουλτούρας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου είναι η κατάρτιση 100.000 ατόμων (εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών, εθνοφρουρών, συμβασιούχων οπλιτών) έως το τέλος του 2024, σε τέσσερις βασικές πτυχές της επαγγελματικής κουλτούρας: 1) η πράσινη ανάπτυξη/περιβάλλον 2) οι ψηφιακές δεξιότητες 3) η ασφάλεια και υγεία στην εργασία και 4) η ποιότητα της εργασίας.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, οι  δραστηριότητες μάθησης αφορούν σε πράσινες, ψηφιακές, ασφαλείς και ποιοτικές επαγγελματικές δεξιότητες και θα απευθύνονται στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στα άτομα εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή εργασίας 15-29 ετών (NEETs), στα ατομα άνω των 55 ετών, στις γυναίκες εκτός εγοράς εργασίας και στα άτομα με αναπηρίες.

Τέλος, θα προωθηθεί η επαγγελματική εξειδίκευση και πιστοποίηση υφιστάμενων και μελλοντικών επαγγελματιών σε θέματα πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, οικοδομικής βιομηχανίας, φιλοξενίας και λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, το μαθησιακό περιεχόμενο κάτω από αυτόν το πυλώνα περιλαμβάνει προγράμματα για: τεχνικούς εγκατάστασης και συντήρησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, οικοδόμους, τεχνίτες υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, τεχνίτες συστημάτων κεντρικών θερμάνσεων, τεχνίτες κλιματιστικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων, πωλητές σε κατάστημα, προγραμματιστές ηλεκτρονικών εφαρμογών και τραπεζοκόμους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις νέες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ανέρχεται σε €1,4 εκ. για τα προγράμματα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Παραγωγικότητας κάτω από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ, σε €1,2 εκ. από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα απορροφηθούν €15 εκ. για υφιστάμενες δράσεις