ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ τα λένε σύντομα με Κεραυνό και Ηροδότου, προς αναζήτηση κοινής πλεύσης

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και των εκποιήσεων θα ενημερωθούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνο Ηροδότου. Η συνάντηση που αρχικά έχει προγραμματιστεί για σήμερα έχει αναβληθεί λόγω και της απουσίας του Διοικητή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συνάντηση θα διευθετηθεί για να υπάρξει ένας συντονισμός του κυβερνητικού στρατοπέδου και των κομμάτων που το στηρίζουν για το θέμα των εκποιήσεων, σε σχέση και με τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου. Επίσης, τα κόμματα θα ενημερωθούν για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ειδικού Δικαστηρίου, γνωστού ως δικαστηρίου εκποιήσεων, για το οποίο σχετικό νομοσχέδιο θα εγκριθεί την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αυθημερόν θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως γνωστό, στο Δικαστήριο θα μπορούν να προσφεύγουν δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο, που θα λειτουργεί στο επίπεδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων, θα εξετάζει το πραγματικό ύψος της οφειλής, όταν υπάρχει αμφισβήτηση του υπολοίπου του χρέους μεταξύ δανειστών και οφειλετών. Επιπλέον, θα εκδικάζει και υποθέσεις υπερχρεώσεων που επιβάλλουν τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις και θα κρίνει, με συγκεκριμένα κριτήρια, ποιος δανειολήπτης θα θεωρείται ευάλωτος, έτσι ώστε να ετοιμάζεται πλάνο εξόφλησης της οφειλής με ταυτόχρονη θωράκιση της κύριας κατοικίας.

Εκείνο που θα απασχολήσει ιδιαίτερα τη σύσκεψη είναι ποιες ομάδες δανειοληπτών θα έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς σε περίπτωση που το δικαίωμα είναι καθολικό δεν θα επιτυγχάνεται ο στόχος της τάχιστης εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων, ώστε να μην καθυστερεί η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα, τα κόμματα θα ενημερωθούν και στο στάδιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης. Θα συζητηθούν, τέλος, και προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούν στη Βουλή, κάποιες από τις οποίες υποστηρίζονται από κόμματα του κυβερνητικού χώρου, όχι όμως και από την Κυβέρνηση.

Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης

Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή δήλωσε στη Βουλή πως σύντομα θα δοθεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Είπε, επίσης, πως το υπουργείο απάντησε σε κάποιες επιπρόσθετες ερωτήσεις που υπέβαλε η Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, μόλις υπάρξει η τελική απόφαση από την ΕΕ, θα σταλούν στη Βουλή τα νομοσχέδια, τα οποία θα διευκολύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης.

Δεν αποκλείεται το υπουργείο να ενημερώσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης και σε σχέση με το κάλεσμα που έκανε στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δανείων. Από πλευράς της ΚΤ, θα υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά και την εφαρμογή του συναφούς κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.

Προειδοποήσεις για σοβαρή ζημιά στην οικονομία

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών, η ΚΤ, τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων διαφώνησαν με την προώθηση από τη Βουλή αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, κτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου. Έκαναν λόγο για καταστρατήγηση του πλαισίου των εκποιήσεων, για διατάραξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για κίνδυνο υποβάθμισης της οικονομίας.

Ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, με επιστολή του προς τη Βουλή, τονίζει την ανάγκη διατήρησης νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει  στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να υποστηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της χορήγησης πιστώσεων, χωρίς όμως να δημιουργούνται στρεβλώσεις και στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Κάτι τέτοιο θα διασάλευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά τη χώρα στο σύνολο της, μη εξαιρουμένων και των ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε πως ενδεχόμενη χαλάρωση του πλαισίου για τις εκποιήσεις θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, περιλαμβανομένων και αναβολής ή ακύρωσης εκταμιεύσεων από το Σχέδιο Ανάκαμψης, καθότι στην πρώτη εκταμίευση υπήρχαν και δεσμεύσεις που αφορούσαν τη διαχείριση των ΜΕΔ. Ο κ. Παντελή επεσήμανε πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οριακά πάνω από την επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά τρεις οίκους αξιολόγησης, ενώ οι Μοοdy’s διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο στην κατηγορία σκουπίδια, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η αξιολόγηση των οποίων βρίσκεται αρκετά ψηλότερα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών έγινε αναφορά για πρόκληση αβεβαιότητας σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου, για κίνδυνο υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, μείωσης των εξασφαλίσεων, αύξησης του κόστους δανεισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς και μείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων δανείων.

Από τη πλευρά του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες πρόνοιες για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, καθώς και διαχωρισμός της διαδικασίας εκποιήσεων από τις τράπεζες και τις συγκεκριμένες εταιρείες. Είπε, επίσης, ότι το γραφείο του προχώρησε στην αναστολή εκποιήσεων, από τις οποίες 160 περιπτώσεις αφορούν εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Είπε, επίσης, πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή ενός σχεδίου που θα αυξάνει τα εισοδήματα των καταναλωτών. Την ανάγκη θωράκισης των δανειοληπτών και προστασίας της κύριας κατοικίας τονίσαν και συνδέσμοι δανειοληπτών.