Με επιστολή του προειδοποιεί για απώλεια κρατικών εσόδων και επηρεασμό του δημοσιονομικού σχεδιασμού

Τα σχέδια των κομμάτων για κατάργηση ή διαφοροποίηση του ετήσιου τέλους εταιριών, ύψους €350, επιδιώκει να αναστείλει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαφωνεί με τη νομοθετική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου πέντε προτάσεων νόμου για κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός απέστειλε επιστολή στη Βουλή, καλώντας τα κόμματα να τραβήξουν πίσω τις προτάσεις νόμου. Σύμφωνα με την επιστολή, που κατέχει ο «Φ», ο υπουργός τονίζει πως το υπουργείο δεν προκρίνει την κατάργηση ή τη διαφοροποίηση του ετήσιου τέλους εταιριών. Και αυτό, όπως υποστηρίζει, γιατί θα επιφέρει μεγάλη απώλεια στα δημόσια έσοδα και παράλληλα επηρεάζει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία που παρατέθηκαν στην επιτροπή, κάθε χρόνο το κράτος εισπράττει €45 εκατ. από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται το 2011, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων εξυγίανσης. Μάλιστα, περίπου το 50% των εγγεγραμμένων εταιρειών δεν καταβάλλει την οφειλή.

Σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, παρόλο που και τότε διαφώνησε το υπουργείο, είχε λεχθεί πως η διαφοροποίηση του ετήσιου τέλους εταιρειών θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να καλέσουν τον υπουργό και τον Έφορο Φορολογίας για να τους ενημερώσουν για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Επ’ αυτού, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει  στην επιστολή του πως η διεξαγωγή μιας ευρείας φορολογικής μεταρρύθμισης έχει ήδη ανατεθεί σε εξωτερικούς μελετητές. «Η αξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και ο καθορισμός επιλογών για προσδιορισμό του νέου φορολογικού πλαισίου θα βασίζεται στη διαφάνεια, την απλότητα και το χαμηλό φορολογικό βάρος» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και άλλων επιχειρηματικών φορέων. Σήμερα, στο μικροσκόπιο των μελών της επιτροπής θα τεθούν και πάλι οι πέντε προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει παλαιότερα βουλευτές από διάφορα κόμματα. Πρόκειται για την πρόταση του ΕΛΑΜ, με την οποία επιδιώκεται η κατάργηση του τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες. Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ προνοεί την εφαρμογή δικαιότερης ρύθμισης, με βάση το μέγεθος των επιχειρήσεων. Δηλαδή, οι μικρές επιχειρήσεις να καταβάλλουν τέλος €100 και οι μεγάλες €350. Με δύο προτάσεις νόμου η ΔΗΠΑ προτείνει την απαλλαγή εταιρειών σε περίπτωση που δεν ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα και την εξαίρεση των εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο ΔΗΣΥ εισηγείται με δική του πρόταση νόμου τη μη καταβολή του τέλους από καινοτόμες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το υπουργείο δεν έχει προωθήσει στη Βουλή τα επιπρόσθετα στοιχεία που έχουν ζητήσει τα κόμματα, έτσι ώστε να  τα αξιοποιήσουν για την τελική νομοθετική ρύθμιση, η οποία σκοπείται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.