Απάτη σε βάρος ή και με τη συμμετοχή των αγροτών ξεσκέπασαν τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιες Αρχές και αφορά ένα από τα μέτρα ενίσχυσης στο πλαίσιο καταβολής των εκταρικών επιδοτήσεων.

Σε επιθεωρήσεις που έγιναν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου διαπιστώθηκε ότι αγρότες που εντάχθηκαν σε μέτρο για χρήση κόμποστ ως εδαφοβελτιωτικό σε αροτραίες, αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς και σε λαχανικά, πατάτες και αμπέλια, δεν εφάρμοσαν σωστά το μέτρο ώστε το παραγόμενο υλικό να υποκαταστήσει τα χημικά λιπάσματα. Αντί αυτού, σε τεμάχια γης που επιθεωρήθηκαν διαπιστώθηκε ότι σε κάποια χρησιμοποιήθηκε εμποτισμένη ξυλεία, δηλαδή τοξικά που χρησιμοποιήθηκαν σε καλλιέργειες.

Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια και κάποιοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν είτε εν αγνοία των γεωργών, είτε σε συνεργασία μαζί τους, για να αποκομίσουν εύκολο κέρδος. Με βάση τα στοιχεία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των αιτητών ήταν μερικές μονάδες, φέτος δεκαπλασιάστηκε. Το έξτρα ποσό ως ενίσχυση που θα αποδοθεί στους αγρότες αγγίζει το €1,5 εκατ. Συνολικά 79 αιτητές υπέβαλαν αίτηση για καλλιέργεια 2.240 τεμαχίων γης. Η συνολική έκταση των οποίων φθάνει τις 11.000 δεκάρια. Σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο ύψος ενίσχυσης είναι €170 το δεκάριο για αροτραίες καλλιέργειες και €120 το δεκάριο για δενδρώδεις καλλιέργειες, λαχανικά, πατάτες και αμπέλια.

Διερευνάται μεταξύ άλλων η παράνομη απόρριψη αποβλήτων σε τεμάχια γης τα οποία έπρεπε να τύχουν διαφορετικής διαχείρισης. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση άμεσων πληρωμών που περιλαμβάνεται στην ενιαία αίτηση εκταρικών επιδοτήσεων και έκαναν χρήση οι αγρότες αφορά την «Αξιοποίηση κομπόστας σε μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες».

Με τα πρώτα ευρήματα των επιθεωρητών διαπιστώνεται άθλια εφαρμογή του σχεδίου, αφού όπως λέχθηκε δεν τοποθετήθηκε στα χωράφια κόμποστ που τηρεί τις προδιαγραφές του σχεδίου. Αντίθετα, γίνεται λόγος ότι διαχειριστές αποβλήτων χρησιμοποιούν ως όχημα το συγκεκριμένο μέτρο για να ξεφορτωθούν απόβλητα για τα οποία θα πλήρωναν κόστος για τη διαχείρισή τους, ενώ μέσα από το σχέδιο κερδίζουν και από πάνω, αφού πληρώνονται από τους αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέδωσαν υπόμνημα στο Προεδρικό οι αγρότες (βίντεο)

Σημειώνεται ότι ο πρώτος έλεγχος έγινε την περασμένη Παρασκευή σε επτά κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας όπου διαπιστώθηκε ότι σε τεμάχια γης τοποθετήθηκαν ξύλα εμποτισμένα, τα οποία κόπηκαν σε κομμάτια και τοποθετήθηκαν στα χωράφια. Στα χέρια των επιθεωρητών υπάρχουν φωτογραφίες και τεκμήρια που αποδεικνύουν την κακή εφαρμογή του μέτρου. Χθες, έλεγχος διενεργήθηκε σε επτά αγρότες στην επαρχία Πάφου που έκαναν χρήση του σχεδίου. Πέντε από αυτούς ενώ δήλωσαν ότι έκαναν χρήση κόμποστ, δεν έβαλαν τίποτα στα τεμάχια τους. Στη μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε μεν κόμποστ, αλλά δεν ήταν στην αναμενόμενη ποιότητα.

Έρευνα έγινε χθες και σε τεμάχια τριών κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας. Στις δύο περιπτώσεις δεν βρήκαν καθόλου κόμποστ, ενώ σε μία περίπτωση εντοπίστηκε ένα βουνό με κλαδέματα κομμένα, τα οποία ωστόσο δεν συνάδουν με την ποιότητα κόμποστ που περιλαμβάνει το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ελεγχτούν όλα τα τεμάχια ένα προς ένα που έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα σχετικά με τη χρήση κόμποστ. Έλεγχος θα γίνει και στα τιμολόγια αποδείξεων αγοράς του συγκεκριμένοι υλικού. Σημειώνεται ότι όλα τα τεμάχια θα ελεγχθούν με drones. Το κόμποστ είναι φυσικό οργανικό λίπασμα το οποίο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο έδαφος με την χρησιμοποίηση του.