Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών της Αρχιεπισκοπής, δίπλα από τον καθεδρικό ναό, τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των εργασιών αναδόμησης τους και, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα διατηρητέα να παραδοθούν προς χρήση σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις αφού, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Αρχιεπισκοπής, ενώ επιτόπου υπήρχαν τρεις οικοδομές με τέσσερις χρήσεις, με την ολοκλήρωση των εργασιών, οι οικίες παραμένουν τρεις αλλά οι χρήσεις διαφοροποιούνται. Πάντως, ασκείται κριτική και εκφράζεται η θέση, πως επιτόπου υπήρχαν τέσσερα κτήρια τα οποία μειώνονται σε τρία.

Η πρώην διευθύντρια Πολεοδομίας κ. Αθηνά Αριστοτέλους, στην οποίαν ανατέθηκε η παρακολούθηση των εργασιών, ανέφερε στον «Φ», πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ουσιαστικά θα υπάρχουν δύο χρήσεις.

Δηλαδή, το πρώτο κτήριο το οποίο βρίσκεται εγγύτερα προς την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (κατεδαφίστηκε τελευταίο) θα λειτουργεί ως «μικρό συνοδικό» και η τρίτη οικία (προς την πλευρά της Αρχιεπισκοπής) θα λειτουργεί ως πινακοθήκη. Στην οικία, η οποία θα βρίσκεται στο ενδιάμεσο των δύο, θα λειτουργεί κουζίνα οποία θα  εξυπηρετεί τις ανάγκες των άλλων δύο οικιών.

Στην μεσαία οικοδομή υπήρχε και μικρός όροφος ο οποίος αποκαθίσταται.

Στην πρώτη οικία, όπου θα λειτουργήσει το μικρό συνοδικό, σε πρώτη φάση θα εκτελεστούν εργασίες οι οποίες θα φτάσουν μέχρι το σημείο, όπου θα αρχίζει η στέγη. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες στην ενδιάμεση οικία και ακολούθως στην τρίτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε, πως κάποια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι εκκρεμούσε ενώπιον του Δήμου Λευκωσίας αίτηση για αλλαγή χρήσης των οικοδομών, η οποία και εγκρίθηκε ανοίγοντας το δρόμο συνέχισης των εργασιών.

Μιλώντας εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής ο πολιτικός μηχανικός κ. Στέλιος Γεωργίου ανέφερε στον «Φ», ότι οι εργασίες συνεχίζονται με βάση τον νέο προγραμματισμό. Αναμέναμε την έγκριση της πολεοδομικής άδειας και προχωράμε κανονικά, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως το όλο έργο αποκατάστασης των διατηρητέων, θα κοστίσει περίπου €1 εκατ.