Πενιχρό ήταν το ενδιαφέρον δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια στο πρώτο κάλεσμα της Themis Portfolio Management να προσέλθουν προς εξεύρεση λύσης για διευθέτηση του προβλήματος.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» είναι αποκαλυπτικά για την αδιαφορία που δείχνουν δανειολήπτες στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης δανείου τους, προφανώς επειδή πίστευαν έως πριν μερικές μέρες ή πιστεύουν ακόμα ότι η Βουλή θα κάνει «κάτι» που θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση για το απλήρωτο δάνειο τους.

Η Themis Portofolio επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση-πρόσκληση χθες, αναφέροντας ότι «σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της απόφασης για αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με τους δανειολήπτες για εξεύρεση γρήγορων, διάφανων και συναινετικών λύσεων διευθέτησης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Η Themis αναλαμβάνει να παρέχει γραπτή απάντηση εντός 30 ημερών σε δανειολήπτες/ενυπόθηκους οφειλέτες μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, οι οποίες εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., οι οποίοι θα αποστείλουν γραπτή πρόταση για διευθέτηση των υποχρεώσεων τους μέχρι τις 30/09/2023. Όσοι δανειολήπτες προτιμούν να απευθύνονται στη Themis για συνάντηση, αυτή θα διευθετείται εντός 15 ημερών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Themis: Νέο κάλεσμα σε δανειολήπτες για διευθέτηση διευκολύνσεων

Στα μέσα Ιουνίου υπήρξε το πρώτο κάλεσμα της Themis προς τους 4.000 περίπου δανειολήπτες που διαχειρίζεται και αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας με αξία ακινήτων μέχρι €350.000. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» δείχνουν ότι μέσα σε ενάμιση μήνα επικοινώνησαν μόνο 30 πελάτες, εκ των οποίων οι 25 κατέθεσαν γραπτή πρόταση για τη διευθέτηση του δανείου τους και οι 5 ζήτησαν γραπτώς πληροφόρηση σχετικά με το υπόλοιπο των οφειλών τους, καθώς και για τον υπολογισμό των επιτοκίων τους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι ο κόσμος θα τρέξει για τη διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Αυτό που μας αναφέρθηκε από πλευράς της Themis είναι ότι υπάρχει ένα πελατολόγιο 15% μάξιμουμ που αντικειμενικά αντιμετωπίζει δυσκολίες, είτε γιατί τα εισοδήματα του είναι πολύ μικρά είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με αρκετά οικονομικά προβλήματα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπό την πίεση της εκποίησης της πρώτης κατοικίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να βρεθεί λύση στην εξυπηρέτηση του δανείου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε τρίμηνο περίπου 65% με 70% των πελατών, υπό τον φόβο της εκποίησης της πρώτης κατοικίας, προσέρχεται να συζητήσει για να βρεθεί λύση. Αυτό που αναφέρθηκε στον «Φ» είναι ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται και οι πελάτες βρίσκουν χρήματα για το δάνειό τους, είτε υπάρχει ρευστοποίηση άλλου ακινήτου για εξόφληση της μη εξυπηρετούμενης οφειλής.

Πάντως, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο «Φ» φαίνεται ότι μια ειδική κατηγορία είναι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι μπορεί να διατηρούν χρήματα εκτός του τραπεζικού συστήματος και την κατάλληλη στιγμή, κάτω από την πίεση της εκποίησης, να αρχίζουν να αποπληρώνουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Themis, «οι λύσεις αναδιάρθρωσης που προσφέρονται έχουν σχεδιαστεί με βάση την τρέχουσα αξία της κατοικίας ή το τρέχον υπόλοιπο του δανείου, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες ενδέχεται να εξασφαλίσουν διαγραφή ενός μέρους των τόκων και του κεφαλαίου, εφόσον τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής». Επίσης, οι δανειολήπτες μπορούν να αποταθούν σε 3 κορυφαίους ανεξάρτητους λογιστικούς οίκους, οι οποίοι θα συνεργαστούν μαζί τους για την επιβεβαίωση του υπολοίπου των οφειλών τους χωρίς οποιοδήποτε κόστος για τους ίδιους.

Η Themis θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η πλέον στοχευμένη και ξεκάθαρη που εξαγγέλθηκε μέχρι σήμερα στην Κύπρο και ευελπιστεί πως οι δανειολήπτες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουν ένα πρόβλημα που τους περισσότερους απασχολεί εδώ και 10 ή περισσότερα χρόνια.