Πρώτα να θωρακιστούν οι εγγυητές, οι πάροχοι εξασφαλίσεων και τα συνδεδεμένα πρόσωπα και ακολούθως να εγκριθούν τα νομοσχέδια που ενισχύουν το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και θα βελτιώσουν τη διαχείρισή τους, επιδιώκει η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Με την ίδια θέση ταυτίζεται και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Η συγκεκριμένη προστασία εκτιμάται ότι θα προέλθει μέσω της τροπολογίας των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ, με την οποία περιορίζεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα δεδομένα των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά από την αρχή για τα νομοσχέδια των ΜΕΔ

Χθες, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συζήτησαν τα δύο νομοσχέδια με τα οποία δημιουργείται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους παρέχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πρώτοφειλετών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων προσώπων με τους δανειολήπτες, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου. Επίσης, συζητήθηκε η κομματική τροπολογία, με την οποία καταργείται η σχετική πρόνοια από το νομοσχέδιο «περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων». Η συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αποκτά πλειοψηφία, καθώς πέραν των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ θα την εγκρίνουν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ θετικά φαίνεται να την αντιμετωπίζει και το ΔΗΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο νομοσχέδια αποτελούν μέρος των 14 οροσήμων για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους €85 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Φεβρουάριο. 

Ξεσπάθωσε ο Επίτροπος 

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου έκανε λόγο για κατάχρηση των δικαιωμάτων των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι με δανειολήπτες. Μάλιστα, κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει τα δύο νομοσχέδια, αφού προηγουμένως, όπως είπε, εγκριθεί η κομματική τροπολογία που αφορά τα συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες πρόσωπα, τους εγγυητές ή παρόχους εξασφαλίσεων. Ο κ. Ιωάννου πρότεινε, παράλληλα, πως εάν δεν είναι εφικτό νομικά να υλοποιηθεί η τροπολογία,  να περιοριστεί μόνο στους εγγυητές και στους παρόχους εξασφαλίσεων δανείων που προέρχονται από τον πρώην Συνεργατισμό ή τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, διαπιστώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από αριθμό παραπόνων που υποβλήθηκαν στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών ότι πολλοί εγγυητές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή και άλλα δάνεια είναι θύματα σειράς παρανομιών με την εφαρμογή κατάφωρων καταχρηστικών ρητρών στις εγγυητικές συμβάσεις.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε πως η τροπολογία αλλάζει τη φιλοσοφία του νομοσχέδιου και φέρνει σε δυσχερέστερη θέση τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων από την υπάρχουσα κατάσταση και θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα αδειοδότησης και λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιριών. Υποστήριξε, επίσης, πως καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα πρόσβασης σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ προσκρούει και στο δικαίωμα του επιχειρείν. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η τροπολογία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΚΕΔΙΠΕΣ, σημείωσε πως η εταιρεία έχει αποκτήσει τα δάνεια του πρώην Συνεργατισμού, τα οποία δεν μπορεί με βάση τις δεσμεύσεις της να τα διαχειρίζεται η ίδια, αλλά μέσω διαχειριστή δανείων, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες. Καταλήγοντας υπέδειξε πως οποιαδήποτε αποδυνάμωση και μη αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΚΕΔΙΠΕΣ αποδυναμώνει παράλληλα τη δυνατότητα της εταιρείας να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια που έλαβε ο  Συνεργατισμός.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου εξέφρασε ανησυχία για την περίπτωση έγκρισης των τροπολογιών, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ.