Τα ανοίγματα των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά κάτω από τα €2 δισ., αλλά ένα μεγάλο μέρος των απομειωμένων στοιχείων ενεργητικού έχει μεταφερθεί σε φορείς διαχείρισης πιστώσεων και συνεπώς παραμένουν στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στις 31.12.2023  τα συνολικά υπόλοιπα δανείων στις οκτώ αδειοδοτημένες από την ΚΤΚ (συμπεριλαμβανομένης της ΚΕΔΙΠΕΣ) Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων ανέρχονταν σε €21,5 δισ. (εκ των οποίων στην ΚΕΔΙΠΕΣ €6.4 δις. ) που αφορούσαν γύρω στις 75 χιλ. δανειακές συμβάσεις. Εξ αυτών συμβάσεις με αθροιστικό υπόλοιπο ύψους €10,8 δισ ανήκουν σε νοικοκυριά και το υπόλοιπο €10,7 δις σε εταιρείες. Τα ποσά αυτά είναι το σύνολο των συμβατικών υπολοίπων των δανείων που έχουν εξαγοράσει οι ΕΕΠ από τις Τράπεζας και διαφέρει από το ποσό  που έχουν πληρώσει οι ΕΕΠ για  απόκτηση των εν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από το ποσό των €21,5 δισ τα €19.9 δις κατηγοριοποιούνται από τις ΕΕΠ ως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις των ΕΕΠ τυγχάνουν τακτικής εξυπηρέτησης. Το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων στην πραγματική οικονομία αποτελεί μια δυνητική απειλή για την ανάπτυξη και γι’ αυτό το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οίκοι αξιολόγησης, επαναλαμβάνουν σταθερά την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ.

Στα τραπεζικά ιδρύματα,  τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν κάτω από τα €2 δισ. το 2023 συνεχίζοντας τη μεγάλη βελτίωση που καταγράφεται τα τελευταία έτη. Από το σύνολο των ΜΕΔ το 2023, τα νοικοκυριά έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια €1,07 δισ. και οι επιχειρήσεις €774 εκατ.  Στo τέλος Δεκεμβρίου 2023, o δείκτης ΜΕΔ προς το σύνολο των χορηγήσεων μειώθηκε στο 7,9%, από 9,5% το 2022 και 11% το 2021.

Σύμφωνα με την ΚΤ, η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία των ΜΕΧ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οφείλεται, με σειρά σημαντικότητας, στις διαγραφές χορηγήσεων και σε αποπληρωμές δανείων, καθώς επίσης σε δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί.