Εν αναμονή της έγκρισης από την Ολομέλεια της Βουλής των προσωρινών αλλαγών που προωθούνται στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2024 και το 2025, τη Δευτέρα θα ανοίξει και το κεφάλαιο αναθεωρήσεων στις διατμηματικές προαγωγές για το εναλλάξιμο προσωπικό.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί η πρόταση νόμου των συμπολιτευόμενων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με την οποία ζητείται να τροποποιηθεί ο νόμος για τις διατμηματικές προαγωγές. Ειδικότερα, προτείνεται όπως για τα μέλη του εναλλάξιμου προσωπικού, τα οποία ήδη χαρακτηρίζονται από κινητικότητα που δημιουργεί η διατμηματική προαγωγή και τα οποία υπηρετούν σε διάφορες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και δεν είναι δυνατή η συμπερίληψη εξειδικευμένης πείρας στα οικεία σχέδια υπηρεσίας, να καταρτίζεται ξεχωριστός κατάλογος υποψηφίων, μετά τη σχετική αξιολόγηση στο εξεταστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και Αλέκο Τρυφωνίδη της ΔΗΠΑ, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αναγκαία για να έχουν ισότιμες ευκαιρίες ανέλιξης όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, λόγω της προωθούμενης κατάργησης της ταξινόμησης των θέσεων διατμηματικής προαγωγής σε κατηγορίες του εναλλάξιμου προσωπικού και της συμπερίληψης εξειδικευμένης πείρας σε σχέδια υπηρεσία άλλων δομών θέσεων για τη διασφάλιση της κινητικότητα του εναλλάξιμου προσωπικού.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως, σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται αντικίνητρο για την κινητικότητα, αφού οι υπάλληλοι θα επιδιώκουν να παραμένουν στο ίδιο υπουργείο, υφυπουργείο, τμήμα, υπηρεσία και ανεξάρτητο γραφείο, ώστε να συμπληρώνουν τα χρόνια της εξιδεικευμένης πείρας που απαιτούνται στο αντίστοιχο σχέδιο υπηρεσίας, έτσι ώστε να καθίστανται υποψήφιοι για προαγωγή στη συγκεκριμένη δομή θέσεων.

Στην αναμονή η ΕΔΥ

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας συνεχίζει πυρετωδώς την προώθηση των διαδικασιών για τη διενέργεια των εξετάσεων για τις διατμηματικές προαγωγές. Ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε η ΕΔΥ για τη δημιουργία δυναμικού συστήματος αγορών, με σκοπό την αγορά υπηρεσιών για στελέχωση των εξεταστικών κέντρων για την πρόσληψη ή και την προαγωγή σε θέσεις διατμηματικής προαγωγής και σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία (μεσοδιευθυντικές και διευθυντικές θέσεις).
Να σημειωθεί πως για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διατμηματικές προαγωγές θα πρέπει η Βουλή να εγκρίνει τα 250 σχέδια υπηρεσίας, τα οποία διαφοροποιήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Πάντως, 75 σχέδια υπηρεσίας που αφορούν τα υπουργεία και τα υφυπουργεία ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή.

Ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, με την οποία θα αναθεωρηθεί η βαρύτητα που θα έχουν τα κριτήρια για την προαγωγή στο Δημόσιο, για περίοδο δύο χρόνων.

Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση νόμου, με την οποία αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα τέσσερα κριτήρια επιλογής για προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσίας κατά το 2024 και το 2025, ενώ από το 2026 θα επανέλθουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση.
Φέτος, η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες αντί 45 που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και προσόντα. Το 2025 η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Το 2026 θα επανέλθει το υφιστάμενο σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Η Βουλή θα αναμένει να ακούσει τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να καθορίσει τις επόμενες ενέργειες της. Οι εισηγητές θα επιδιώξουν όπως η πρόταση νόμου τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Σημειώνεται πως όταν εγκριθεί η πρόταση νόμου με την οποία εκτιμάται ότι θα επέλθει ηρεμία στο Δημόσιο, μετά την αναστάτωση από τις αξιολογήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα εξετάσει ευρύτερες αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τη φιλοσοφία του νέου συστήματος.