Αφού η νομοθετική εξουσία ετοιμάζεται να κλείσει το κεφάλαιο με την προσωρινή αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, μέσω της αναθεώρησης της βαρύτητας που θα έχουν τα κριτήρια για την προαγωγή στο Δημόσιο, η εκτελεστική εξουσία κάνει ασκήσεις επί χάρτου για να καλύψει στο επόμενο διάστημα κάποια κενά που εντοπίζονται.

Οι αλλαγές δεν θα διαφοροποιούν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης και ούτε θα το ξεδοντιάσουν, υποστηρίζεται αρμοδίως, και θα επικεντρωθούν σε κάποια αμφιλεγόμενα ζητήματα σε σχέση με τις ενστάσεις, τις αξιολογήσεις αλλά την τριμελή επιτροπή που τις εξετάζει.

Μιλώντας στη Βουλή, η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) ανέφερε πως το Τμήμα επεξεργάστηκε αλλαγές στους κανονισμούς της Δημοσίας Υπηρεσίας, οι οποίες θα βελτιώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Όπως είπε, όταν τελειώσει η φετινή διαδικασία αξιολόγησης τότε θα εξεταστούν οι αλλαγές.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν επιθυμούν επιστροφή στο προηγούμενο ισοπεδωτικό σύστημα, κατά το οποίο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι βαθμολογούνταν ως εξαίρετοι, αλλά ζητούν να αρθούν κάποιες στρεβλώσεις που θεωρούν ότι υπάρχουν στο νέο σύστημα. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως η οργάνωση έχει καταγράψει τις αλλαγές που απαιτούνται, οι οποίες θα συζητηθούν με το ΤΔΔΠ. Όπως είπε, οι επιπρόσθετες αλλαγές δεν θα πρέπει να μπουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι προαγωγές χωρίς προβλήματα. Εκπρόσωποι της ΑΣΔΥΚ και της ΙΣΟΤΗΤΑΣ απαίτησαν να συμμετέχουν στο διάλογο.

Θετικοί στην πρόταση

Σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση νόμου με την οποία αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα τέσσερα κριτήρια επιλογής για προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσίας κατά το 2024 και το 2025, ενώ από το 2026 θα επανέλθουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση.

Φέτος, η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες αντί 45 που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και προσόντα.

Το 2025 η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Το 2026 θα επανέλθει το υφιστάμενο σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.

Την ίδια ώρα, βουλευτές και άλλοι εμπλεκόμενοι ζητούν τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για να διασφαλίσουν πως η πρόταση είναι νομικά και συνταγματικά θωρακισμένη.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση της πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εκπρόσωπος του ΤΔΔΠ είπε πως η Κυβέρνηση είναι θετική στην πρόταση νόμου, νοούμενου ότι αυτή θωρακίζεται σε περίπτωση προσφυγών για τις προαγωγές. Είπε, επίσης, πως με τα νέα κριτήρια και τη μοριοδότηση που έλαβαν κατά τις νέες αξιολογήσεις, κάποιοι υπάλληλοι έχουν την προσδοκία πως θα προαχθούν.

Αναδρομική ισχύ από 1/1/24 ζητά η ΕΔΥ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου, τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το νέο σύστημα αξιολόγησης. Είπε πως ενδεχομένως η αλλαγή στη νομοθεσία για την ΕΔΥ να συνεπάγεται με πρόσθετο κόστος και καθυστέρηση στις προαγωγές, καθώς η Επιτροπή θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου το μηχανογραφικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η πρόταση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, καθώς διαφορετικά οι 400 αιτήσεις για προαγωγή που υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής θα βαθμολογηθούν με το 45% που προβλέπει το υφιστάμενο σύστημα και οι προαγωγές που θα γίνουν μετά την ψήφιση του νόμου θα βαθμολογηθούν με 15%. Επιπρόσθετα ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στη μοριοδότηση μόνο της αξιολόγησης και όχι των υπόλοιπων κριτηρίων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί από εβδομάδας στην παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας. Τα κόμματα διάκεινται θετικά προς την προσωρινή ρύθμιση του θέματος.