Φουντώνει η αντιπαράθεση στο παρασκήνιο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην παραγωγή χαλλουμιού, με κύριο στόχο ποιος να επηρεάσει σε πρώτη φάση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Φ», μετά την εξαγγελία των αιγοπροβατοτρόφων για πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό (πιθανότατα στις 23 Οκτωβρίου), θορυβήθηκαν τόσο οι τυροκόμοι, όσο και οι αγελαδοτρόφοι που έτρεξαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να τον ενημερώσουν.

Συγκεκριμένα, πρώτα ομάδα τυροκόμων και ακολούθως η ηγεσία της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) είχαν τη ευκαιρία τις περασμένες ημέρες να θέσουν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε συναντήσεις που έγιναν στην παρουσία και του υπουργού Γεωργίας. Μάλιστα, στις εν λόγω συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει τη βιομηχανία του χαλλουμιού να καταρρεύσει.

Εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει επίσημες συναντήσεις αυτή τη φορά με τις οργανωμένες ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν αν είναι δυνατό ενέργειες που θα δυναμιτίσουν επιπλέον την κατάσταση και για επίλυση της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των αγελαδοτρόφων/ τυροκόμων και των αιγοπροβατοτρόφων.

Αφορμή οι διεργασίες που γίνονται, μετά τη διαπίστωση ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, τυροκόμων, αιγοπροβατοτρόφων και αγελαδοτρόφων, δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε. Ο κλάδος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, με όλους τους εμπλεκόμενους να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Ο κυριότερος λόγος που έχουν υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα οι αγελαδοτρόφοι, είναι για να το αξιοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για αλλαγές στην ποσόστωση του χαλλουμιού, που φτάνουν μέχρι και εξωφρενικά/ εξευτελιστικά ποσοστά για το αιγοπρόβειο γάλα, το βασικό δηλαδή συστατικό του προϊόντος. Πράγμα που δεν συζητά η κυβέρνηση η οποία καταβάλλει ενέργειες για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το έτος 2029.

Μιλώντας στο philenews podcast o γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Νίκος Παπακυριακού, ανέφερε ότι το χαλλούμι εξελίχθηκε σε πανάκριβο αγαθό εξαιτίας των μειωμένων εξαγωγών. Κληθείς να σχολιάσει αν τηρούνται ή όχι συμφωνηθέντα από τον ΠΟΑ, αναφέρεται σε επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και την επισήμανση ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Στόχος της ΠΟΑ, είπε, είναι να διατίθεται όλο το γάλα, αιγοπρόβειο και αγελαδινό, χωρίς προβλήματα. Χαρακτήρισε τις ενέργειες των αιγοπροβατοτρόφων που επιζητούν την αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβειου στο χαλλούμι ως μια προσπάθεια να υπάρξει στρέβλωση στην αγορά ώστε να παράγεται λιγότερο χαλλούμι και να πωλείται ακριβότερα.

Το γεγονός αυτό έχει δυσαρεστήσει και τους αιγοπροβατοτρόφους, που έχουν εξαγγείλει διαμαρτυρία στο Προεδρικό Μέγαρο για τις 23 Οκτωβρίου, διεκδικώντας την έκδοση νέου διατάγματος, το οποίο να καθορίζει το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του χαλλουμιού στο 25% από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, στο 35% από την 1η Ιανουάριου 2024 και την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού ΠΟΠ την 1η Ιουλίου 2024, που προνοεί περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα στο χαλλούμι παρά αγελαδινό.

Σημειώνεται ότι αυτό που ισχύει σήμερα αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2022. Δηλαδή, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, το κατώτατο όριο της ποσοστιαίας συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού είναι το 10%. Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι τον Ιούλιο του 2024 η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού θα είναι 25% και στη συνέχεια θα ισχύει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τα εμπλεκόμενα μέρη, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι διεκδικούν την ακύρωση κάθε ενέργειας για επέκταση της μεταβατικής περιόδου κατά 5 χρόνια, καθώς επίσης και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων του ΠΟΠ για το χαλλούμι.

Μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει αναβρασμό στους τυροκόμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την περίοδο που διανύουμε τεράστια προβλήματα που άπτονται ακόμα και της επιβίωσης τους, από τη στιγμή που οι συζητήσεις που γίνονται και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για το ΠΟΠ χαλλούμι μεταφέρονται και σε σημαντικούς/ μεγάλους πελάτες του εξωτερικού. Οι τελευταίοι αξιοποιούν προς όφελος τους (και εις βάρος του προϊόντος) με τον καλύτερο τρόπο τα όσο περιττά λέγονται και γράφονται.

Οι τυροκόμοι, πάντως, δεν ανησυχούν στα όσα λέγονται περί νοθείας, και τονίζουν ότι πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τον επαγγελματισμό του φορέα ελέγχου των διαδικασιών ΠΟΠ (Bureau Veritas), ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χαριστεί να κανένα που ξεφεύγει από τις πρόνοιες και τους κανονισμούς για το χαλλούμι ΠΟΠ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η δεσπόζουσα θέση του ΠΟΑ

Η εποχή των μονοπωλίων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, τόσο με την παραγωγή και εμπορία του εθνικού μας προϊόντος, όσο και με άλλα ζητήματα, πρέπει να σταματήσουν οι ετσιθελικές συμπεριφορές. Η παντοδυναμία που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια ο ΠΟΑ, με θεμιτά και άλλα μέσα, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Δεν επιχαίρει κανείς, όμως οι ενέργειες του εν λόγω οργανισμού, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξυπηρετούσαν μόνο μια κλειστή ομάδα μελών του και όχι το σύνολο των παραγωγών, της γαλακτοβιομηχανίας και του τόπου. Η αγορά γάλακτος δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά εξαιτίας του ΠΟΑ. Η ΕΠΑ διενεργεί έρευνα προς τον σκοπό αυτό και αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Καιρός, λοιπόν, να συνέλθουν.