Μεγάλη ένταση επικράτησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΣΤΡΑ μεταξύ του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Γρηγορίου και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και βουλευτή ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ για το θέμα του χαλλουμιού και τις προεκτάσεις του, όπως προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» με τίτλο «Πόλεμος στο παρασκήνιο για το χαλλούμι».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επέρριψε ευθύνες γιατί δεν μεριμνά το Υπουργείο Γεωργίας να εφαρμοστεί η συμφωνία του Ιουλίου 2022 μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, τυροκόμων, αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.

Ακόμα είπε πως παρανομεί το ίδιο το Υπουργείο από τη στιγμή που δεν καταβάλει στους εμπλεκόμενους τα 10 σεντ ανά λίτρο γάλακτος.

Ο κ. Γαβριήλ είπε επίσης πως το Υπουργείο αποποιείται των ευθυνών του, λέγοντας πως μέσα σε ένα χρόνο έκανε 24 ελέγχους, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως το Υπουργείο δεν παρανομεί και δεν καθορίζει τιμές. Επίσης είπε πως τον τελευταίο χρόνο έγιναν 24 έλεγχοι μετά την εφαρμογή του προτύπου, σημειώνοντας πως εκεί που παρατηρήθηκαν παρατυπίες, δόθηκαν συστάσεις και έχει αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή.

Ακόμα ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως δεν έχουν εντοπισθεί προϊόντα που δεν είναι χαλλούμια αλλά γράφουν ΠΟΠ, λέγοντας πως πρόκειται για παρατυπίες που είχαν εντοπισθεί κατά το μεταβατικό στάδιο. Τόνισε ακόμα πως αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόμοι πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την τιμή του γάλακτος.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, επιβεβαίωσε το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» ότι προέκυψε πρόβλημα ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη πέρσι τον Ιούλιο, από τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους.

Όπως ανέφερε, οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι δεν υλοποιούν μέρος της συμφωνίας και καταβάλλεται προσπάθεια από το υπουργείο Γεωργίας, να φέρει στο τραπέζι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, παρά το ότι υπήρξε συμφωνία να αποσυρθούν οι αγωγές των αγελαδοτρόφων που βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αυτό δεν έγινε.

Παράλληλα, υπέδειξε πως η αγορά του γάλακτος δεν λειτουργεί σε υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενδεχομένως εξ υπαιτιότητας όλων.

Ο κ. Γρηγορίου κάλεσε τους αγελαδοτρόφους, τους τυροκόμους και τους αιγοπροβατοτρόφους να συνεννοηθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας, ώστε να δραστηριοποιούνται και να κερδίζουν όλοι.