Δεν μας φτάνουν οι μεγάλες μαρίνες -με εκτεταμένες οικοδομικές αναπτύξεις– σε περίοπτα σημεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρόταση νόμου που τροποποιεί τον νόμο περί ρύθμισης μαρίνων με τρόπο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να αποκτήσει δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα για να καθορίζει αγκυροβόλια εντός των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας.

Στα αγκυροβόλια αυτά, σύμφωνα με την πρόταση, «θα επιτρέπεται καθημερινά η αγκυροβολία (σ.σ. ελλιμενισμός) σκαφών αναψυχής, τηρουμένης οποιασδήποτε νομοθεσίας η οποία ρυθμίζει θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Σε άλλο σημείο της πρότασης νόμου προβλέπεται δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς για τη λειτουργία των αγκυροβολίων και τον καθορισμό τους σε πλωτές εξέδρες, κατά μήκος των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν περίπου 6 χρόνια είχε τροποποιηθεί άλλος νόμος, ώστε σε χώρους επίχωσης θαλάσσιων χώρων να επιτρέπεται, με διάταγμα υπουργού, ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Η πρόταση προβλέπει επίσης τις ακόλουθες αλλαγές, μεταξύ άλλων:

 – Σκάφη τα οποία ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε Αρχή της Δημοκρατίας να εξαιρούνται από την καταβολή τελών για παραμονή τους έως και δέκα ημέρες σε μαρίνα.

 – Τα σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας εξαιρούνται πλήρως από την καταβολή τελών.

 – Σε κάθε μαρίνα διατίθεται δωρεάν χώρος ελλιμενισμού σκαφών σε ποσοστό 2% του συνολικού χώρου ελλιμενισμού σκαφών σε σκάφη που ανήκουν σε ιστοπλοϊκούς συλλόγους που είναι μέλη της Κυπριακής Ιστοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

 – Σε κάθε μαρίνα πρέπει να υπάρχει σύστημα συλλογής αποβλήτων από τα σκάφη, συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα του οκείου δήμου.

 – Σε κάθε μαρίνα πρέπει να υπάρχει σύστημα ανεφοδιασμού σκαφών με καύσιμα.

 – Τα σκάφη από τρίτες χώρες που υπόκεινται σε επισκευή ή ανεφοδιασμό ή παραλαβή ανταλλακτικών και ακολούθως αναχωρούν από την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν καταβάλλουν ΦΠΑ και εξαιρούνται άλλων δασμών.

 – Παροχή δυνατότητας χρήσης υδροπλάνων ή/και δημιουργίας θαλάσσιων ζωνών εξυπηρέτησης υδροπλάνων εντός των μαρίνων.