Περί το τέλος Φεβρουαρίου εξαγγέλλονται οικονομικά, πολεοδομικά και άλλα κίνητρα που αφορούν την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του ιστορικού κέντρου, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των υφιστάμενων κατοίκων και την προσέλκυση νέων, καθώς και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Στην πιο πάνω προσπάθεια εντάσσεται και η μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη, η λειτουργία φοιτητικών εστιών και η συντήρηση κυρίως εγκαταλελειμμένων κτηρίων ή και ο εξωραϊσμός άλλων τα οποία λειτουργούν μεν αλλά χρήζουν αναβάθμισης.

Ανάμεσα στα κίνητρα που θα δοθούν, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνονται €10εκατ. για ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριότητος, €15 εκατ. για διαμόρφωση φοιτητικών εστιών, €5 εκατ. για ιδιοκατοίκηση, συντελεστής δόμησης, διευκολύνσεις για χώρους στάθμευσης κ.ά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος κίνησε την διαδικασία «απεγκλωβισμού» της Λευκωσίας από τον πολυετή κλοιό της εγκατάλειψης, ανέφερε στον «Φ», ότι ειδικά για την αναβάθμιση κτηρίων η χορηγία θα υπερβαίνει το 50% αν και η βοήθεια συσχετίζεται και με το κονδύλι που θα διατεθεί. Διευκρίνισε, πάντως, πως αν προκύψει ενδιαφέρον, ίσως ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά τη γνωστοποίηση της μεταφοράς της αρχιτεκτονικής σχολής στη Φανερωμένη, απλοί πολίτες αλλά και επιχειρηματίες αναζήτησαν κτήρια στην περιοχή με σκοπό να τα αγοράσουν. Παράλληλα, ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι εξέταζαν το ενδεχόμενο να τα πουλήσουν, έκαναν ένα βήμα πίσω και αναμένουν τις εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι κοινό έχουν το Προεδρικό και το δημαρχείο Ηρακλείου

Ειδικά όσον αφορά τις πολυκατοικίες που υπάρχουν στην παλιά πόλη, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε, πως νοουμένου ότι πληρούν τις προδιαγραφές να διαμορφωθούν σε εστίες, θα ήταν ευχής έργο να επιδειχθεί ενδιαφέρον συντήρησης τους. Κι αυτό, αφενός μεν επειδή μια τέτοια ενέργεια να φέρει νέους ανθρώπους στην πόλη, αφετέρου δε επειδή θα αλλάξει και την εικόνα της χρόνιας εγκατάλειψης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κτήρια προς αξιοποίηση διαθέτει και η Αρχιεπισκοπή, η Μονή Κύκκου και η Φανερωμένη και ήδη επεδείχθη ενδιαφέρον.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, πως η Λευκωσία αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί για το καλό των κατοίκων της και της πόλης γενικότερα. Η Λευκωσία, είπε, μετατρέπεται σε πανεπιστημιακή πόλη, ζωντανεύει με τους φοιτητές, τις εστίες και τις συναφείς υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν, ενώ δημιουργούνται και προοπτικές ανάπτυξης σε άλλα επίπεδα, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν λόγω της εισβολής και των διαχρονικών στρεβλώσεων που την είχαν καθηλώσει και αποδιοργανώσει.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πετρίδης υποδεικνύει, πως για να γίνουν τα πιο πάνω πραγματικότητα, πρέπει να εγκαταλειφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας με πεζοδρομοποιήσεις, μείωση των οχημάτων, παροχή διευκολύνσεων στους πεζούς και γενικά τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους.

Ζητούμε τη συνεργασία όλων, από τους πολίτες, τους επισκέπτες μέχρι και τους καταστηματάρχες, διότι αν λειτουργήσει η πόλη το γενικότερο όφελος που θα προκύψει θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε ατομικό επίπεδο, είπε ο κ. Πετρίδης. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, πως  με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, η Λευκωσία θα ακολουθήσει τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη.

Στα κίνητρα που θα παραχωρηθούν περιλαμβάνονται:

>> Αναθεώρηση των υφιστάμενων κινήτρων όσον αφορά την αξιοποίηση Διατηρητέων Οικοδομών με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικά και να δοθεί ώθηση στους ιδιοκτήτες για αποκατάσταση των αποκατάσταση των Διατηρητέων Οικοδομών (αφορά μεταφορά συντελεστή αλλά και οικονομική ενίσχυση).

 >> Εισαγωγή σειράς πολεοδομικών κινήτρων για την αξιοποίηση οικοδομών στην περιοχή της εντός των τειχών Λευκωσίας (π.χ. μείωση απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης, μείωση του τιμήματος εξαγοράς χώρων στάθμευσης, εξαίρεση της απαίτησης υπόδειξης χώρων στάθμευσης για νέες οικοδομές σε πεζοδρομημένες περιοχές, μεταφορά συντελεστή). 

>> Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας: Παροχή κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας, για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαστές οικοδομών, για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο Προϋπολογισμός του Σχεδίου για 5 έτη ανέρχεται στα €10εκατ. Το ύψος της επιχορήγησης θα ξεπερνά το 50% της επιλέξιμης δαπάνης. 

>> Σχέδιο Χορηγιών για Μετατροπή Κτηρίων σε Φοιτητικές Εστίες/ Δωμάτια: Παροχή κινήτρων υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας, σε ιδιοκτήτες κτηρίων ή ενοικιαστές για ανακαίνιση των υποστατικών τους, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για καθορισμένο χρόνο με βασική χρήση αυτή των φοιτητικών εστιών/ δωματίων. Ο Προϋπολογισμός του Σχεδίου για 5 έτη ανέρχεται στα €15 εκατ. Το ύψος της επιχορήγησης θα ξεπερνά το 50% της επιλέξιμης δαπάνης. 

>> Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας: Θα έχει αντικείμενο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Το Σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με €5 εκατ. για περίοδο 5 ετών. Το ύψος της επιχορήγησης και τα κριτήρια επιλογής θα είναι τα ίδια με το εν ισχύι Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, με περιοχή στην εντός των τειχών Λευκωσία. 

Τα κίνητρα της πρώτης φάσης

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως το Σχέδιο Δράσης που προωθείται σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες, αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύνολο της εντός των τειχών Λευκωσίας, και με αποδέκτες όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες πληθυσμού (κάτοικοι, επενδυτές, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γης, χρήστες κ.ο.κ.). 

Οι παρεμβάσεις οι οποίες προωθούνται θα επικεντρωθούν κυρίως στην πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων στην και στην παροχή του κατάλληλου πλαισίου κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αναλάβει επιμέρους επενδύσεις. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν: 

(α) Ανακαίνιση του ιστορικού σχολείου της Φανερωμένης και στέγαση πανεπιστημιακής σχολής.

(β) Οικονομική χορηγία για δημιουργία επιθυμητών χρήσεων και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε επιθυμητούς κλάδους.

(γ) Σχέδια επιδότησης απασχόλησης.

(δ) Πολεοδομικά κίνητρα και βελτίωση της αστικής υποδομής.

(ε) Κυκλοφοριακές διευκολύνσεις.

Στόχος των πιο πάνω παρεμβάσεων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ενίσχυση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εντός των τειχών πόλης, δρώντας ως πόλος επισκεψιμότητας. 

Βασικός στόχος του Σχεδίου είναι η ανάπλαση και η αναζωογόνηση της περιοχής, μέσω: 

>> Ενθάρρυνσης αναπτύξεων που είναι δυνατόν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο επιθυμητό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

>> Δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

>> Δημιουργίας κλίματος επενδύσεων και προσέλκυσης επενδυτών.

>> Διευκόλυνσης της αποκατάστασης των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων/ γερασμένων αξιόλογων οικοδομών, μέσω οικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων.

>> Αξιοποίησης κενής γης και υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων οικοδομών.

>> Ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της πρωτοβουλίας του ιδιωτικού τομέα.