Το «Εργαστήριο Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων» της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου συντονίζει το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών κτιρίων του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λότζιας – Δημαρχείου Ηρακλείου».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η υλοποίηση επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης σε ιστορικά κτίρια, όχι μόνο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, για τη διατήρηση της μορφής τους, αλλά είναι δύσκολη και λόγω της απουσίας σχετικών προτύπων και καλών πρακτικών.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει το Πανεπιστήμιο, σημαντική καινοτομία αυτού του έργου είναι η δημιουργία προτύπων, για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού ζητήματος στη βάση «συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού», μέσα από μια διεπιστημονική και διασυνοριακή προσέγγιση και συνεργασία.

Η επιλογή των κτιρίων

Για την επίτευξη των στόχων του έργου επιλέχθηκαν δύο εμβληματικά ιστορικά κτίρια, αναφέρει η ανακοίνωση, τα οποία φιλοξενούν κεντρικές δημόσιες λειτουργίες. Το Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε το 1936, ενώ η Λότζια που στεγάζει το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου Ηρακλείου (Κρήτη) υπολογίζεται ότι κτίστηκε, στη μορφή που σώζεται σήμερα, γύρω στο 1628.

Σκοπός είναι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, τα εμβληματικά αυτά ιστορικά κτίρια να καταστούν ενεργοί κοινωνοί βέλτιστων πρακτικών στους πολίτες, τους επαγγελματίες, την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με ορίζοντα 24 μηνών και έχει συνολικό προϋπολογισμό €2.196.629,50, αναφέρει η ανακοίνωση, ποσό που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG VA Ελλάδα – Κύπρος «2014-2020» και καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενεργειακής αναβάθμισης ιστορικών κτιρίων.

Βασικός στόχος του έργου, συμπληρώνει, είναι η συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 μέσω της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων και του τομέα της στέγασης.

Το έργο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Αιμίλιο Μιχαήλ και διευθυντή έργου τον Δρ Απόστολο Μιχόπουλο ενώ συμμετέχουν, υπό τη μορφή εταιρικού σχήματος, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών κα Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Ειδικός Λογαριασμός του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.