Δεύτερη πιο ισχυρή στην Ευρωζώνη ήταν η κερδοφορία των συστημικών τραπεζών της Κύπρου το δεύτερο τρίμηνο του 2023, γεγονός που αναδεικνύει ξανά τα οφέλη τους από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων και τη διατήρηση των καταθετικών επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (supervisory banking statistics), η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) των κυπριακών συστημικών τραπεζών, υπολογιζόμενη στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανήλθε σε 26,3%,, έναντι 26,7% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και μόλις 6,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ποσοστό χαμηλό γιατί ακόμη δεν είχαν αρχίσει οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε 10,8%, από 10,2% το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρώτο σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήταν το τραπεζικό σύστημα της Κροατίας, με τον δείκτη ROE να είναι στο 28,7% τέλος Ιουνίου, σε ετήσια βάση. Τον πιο χαμηλό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (7,8%) έχει το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι χρηματοοικονομικός δείκτης που δείχνει πόσο αποδοτικά χρησιμοποιεί μια εταιρεία τα κεφάλαια της για να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα. Χρησιμοποιείται ως ένδειξη αποτελεσματικότητας μιας εταιρείας, δηλαδή πόσο κέρδος μπορεί να παράγει χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους που επενδύθηκαν από τους μετόχους της και τα αποθεματικά της.   

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ο δείκτης στις συστημικές τράπεζες της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 3,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η μείωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις κόκκινων δανείων προς εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ήταν 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, παραμένοντας σταθερός, τόσο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους όσο και με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν αυξηθεί τα δάνεια που παρουσιάζουν μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο, λόγω της αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους των δανειοληπτών. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τρεις κατηγορίες για να ταξινομούν τα δάνεια. Στο στάδιο 1 (stage 1) καταχωρούνται τα ομαλώς εξυπηρετούμενα δάνεια, στο στάδιο 2 (stage 2) τα δάνεια μεσαίας ποιότητας και στο στάδιο 3 (stage 3) τα προβληματικά δάνεια.

Στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου τα δάνεια στο στάδιο 2 ανήλθαν στο 11,3% (δεύτερο τρίμηνο), σε σχέση με 12,7% το πρώτο τρίμηνο και 15,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Στις σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης ο αντίστοιχος δείκτης είναι 9,1%.