Οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας και διατήρησης εύρωστων κρατικών ταμείων είναι απόλυτα κατανοητές και διπλά σεβαστές.

Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν απειλείται όμως από τις διεκδικήσεις ανακούφισης που ζητούν τώρα οι συντεχνίες για τα μέλη τους, με αφορμή την ακρίβεια και την έξαρση του πληθωρισμού.

Αυτή την ώρα που το θηρίο του πληθωρισμού βρυχάται επικίνδυνα, η δημοσιονομική σταθερότητα στην Κύπρο απειλείται από άλλους παράγοντες, όπως είναι π.χ. το σπάταλο κράτος, η φοροδιαφυγή, η κακοδιαχείριση, αλλά και η διαφθορά, η οποία τορπιλίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για κακοδαιμονίες που μας έφερε ο πληθωρισμός αλλά για διαχρονικές αμαρτίες που άφησαν στο πέρασμα τους όλες οι Κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση και κομματικούς χρωματισμούς.

Τούτων λεχθέντων, είναι με αγανάκτηση που πληροφορηθήκαμε (για ακόμα μια φορά) πως πολιτικά κόμματα οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος συνολικά 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έλαβαν ως χορηγίες για προεκλογικούς σκοπούς και, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων (μέσα από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) δεν τα δικαιούνται και πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω.
Όπως δημοσιεύεται στον «Φιλελεύθερο» στις 3 Οκτωβρίου 2023, αλλά και στην «Αλήθεια» στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά κόμμα είναι τα εξής: ΔΗΣΥ €813.222, ΑΚΕΛ €206.000, ΔΗΚΟ €383.955, ΕΔΕΚ €163.757, Συμμαχία Πολιτών €159.000, Αλληλεγγύη €138.849 και Οικολόγοι €127.455.

Συνολικά, από τις χορηγίες που έλαβαν για τις προεκλογικές υποχρεώσεις του 2018 και του 2021 τα κόμματα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος €2.6 εκατ. Δεν φαίνεται να έχουν όμως μια τέτοια διάθεση και με την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά τους δημιουργούν μια μαύρη τρύπα σε βάρος των κρατικών ταμείων, που μόνιμα είναι ελλειμματικά. Η συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων είναι προκλητικά απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για όσους σέβονται τους δημόσιους πόρους.

Και στην πανδημία

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μαύρη τρύπα σε βάρος του δημοσίου χρήματος. Όπως έγινε γνωστό, την εποχή της πανδημίας δόθηκαν €45.8 εκατ. σε μη δικαιούχους. Συνολικά €32 εκ. δόθηκαν σε μη δικαιούχους, ενώ έλαβαν χορηγίες €13.8 εκ. ακόμη και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, χωρίς να δικαιούνται. Αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν στο κράτος και τώρα ο λόγος για την επιστροφή τους ανήκει τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στη Γενική Εισαγγελία, για όσους βέβαια αρνηθούν να τα επιστρέψουν.

Πολιτικά κόμματα και μη δικαιούχοι κατακρατούν αυτή την ώρα ποσά που αγγίζουν αισίως τα €50 εκ., τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση και ανακούφιση της κοινωνίας από την πίεση που δέχεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Πέραν των πιο πάνω που τραυματίζουν τα δημόσια ταμεία, στην Κύπρο υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και καθυστερημένοι ανείσπρακτοι φόροι, που δυστυχώς έχουν ξεπεράσει τα €3 δισ.

Οι διαπιστώσεις περί φοροδιαφυγής δεν είναι αυθαίρετες, αρκεί να θυμηθούμε πως στο πρόσφατο παρελθόν οι Φορολογικές Αρχές πληροφόρησαν τη Βουλή πως περίπου εκατό φυσικά και νομικά πρόσωπα κατακρατούν έκαστος ΦΠΑ πέραν του €1 εκ. Δηλαδή, €100 εκ. που έπρεπε να ήταν ήδη στα ταμεία του κράτους, κατακρατούνται παράνομα. Και όλα αυτά, την ώρα που η παρακράτηση του ΦΠΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Αυτά όλα τα λεφτά (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που οφείλουν τα κόμματα), πρέπει να επιστραφούν τάχιστα στο κράτος. Υπεκφυγές, σκοπιμότητες και μασκαραλίκια σε βάρος της οικονομικής ευρωστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Υ.Γ.: Όσοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί φορείς υποστηρίζουν πως η ευρωστία της κυπριακής οικονομίας απειλείται από τους μισθούς και την ΑΤΑ, καλά κάνουν να διαβάσουν δύο φορές το σημερινό άρθρο, να το εμπεδώσουν και να σιωπήσουν…

Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος