Η μόνιμα αρδευόμενη γη, οι περιοχές αρδευόμενου αναδασμού και ξηρικού αναδασμού εξετάζονται ανά περίπτωση μόνο σε περιπτώσεις φωτοβολταϊκών πάνω σε οροφές θερμοκηπίων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Τμήματος Γεωργίας και την απαραίτητη προϋπόθεση ότι υπάρχει σε μόνιμη βάση χρήση της γεωργικής γης με κατάλληλες καλλιέργειες.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες το Τμήμα Πολεοδομίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής πως μέσα σε ένα μήνα αναμένεται να κατατεθεί η τροποποιημένη υπουργική εντολή που θα αναφέρεται μεταξύ άλλων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οροφές θερμοκηπίων.

Εξήγησε ότι θα καταγράφονται οι περιοχές αποκλεισμού έργων ΑΠΕ συνοδευόμενοι από σχετικούς χάρτες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι μέσα από την νέα εντολή διασφαλίζεται η προστασία της εύφορης γεωργικής γης, τονίζοντας πως το Τμήμα Γεωργίας επιδιώκει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε θερμοκήπια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε μια κοντόφθαλμη και λανθασμένη πολιτική σε βάρος της γεωργικής γης με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμη και εντός των γεωργικών αναδασμών, για τους οποίους το κράτος είχε δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ».