Μια εξέλιξη που μάλλον θα ανησυχήσει τις κυπριακές αρχές και δη το Υπουργείο Ενέργειας έγινε γνωστή αργά χθες στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, κέρδισε ως διαχειριστής την άδεια πραγματοποίησης ερευνών και γεωτρήσεων στα τεμάχια στην περιοχή Ι της ΑΟΖ του Ισραήλ, στο πλαίσιο διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Η Socar συμμετέχει σε κοινοπραξία μαζί με τις εταιρείες Delek Group, NewMed Energy, BP (British Petroleum), με την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν να έχει τον ρόλο του operator. Η περιοχή I βρίσκεται δυτικά του κοιτάσματος Karish, που διαχειρίζεται η ελληνική Energean.

Τον διαγωνισμό για άδειες γεωτρήσεων στην περιοχή R κέρδισε η κοινοπραξία της Ratio Energies, της Dana Petroleum και της ιταλικής Eni, με την ENI να είναι ο διαχειριστής. Η περιοχή R βρίσκεται νοτιοδυτικά του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Από τις εταιρείες που κέρδισαν άδειες στους διαγωνισμούς, οι τέσσερις (BP, SOCAR, Eni και Dana) εισέρχονται για πρώτη φορά στην ισραηλινή ΑΟΖ για εντοπισμό και ανάπτυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Globes, η είσοδος της Eni, της SOCAR και της BP στο πεδίο ανάπτυξης ισραηλινών υδρογονανθράκων θεωρείται  πολλά υποσχόμενη εξέλιξη όσον αφορά την εγχώρια αγορά. Επισημαίνεται επίσης από την ιστοσελίδα πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η BP και η ADNOC (Abu Dhabi National Oil Co.), από τα ΗΑΕ, βρίσκονται στη διαδικασία αγοράς του 50% των μετοχών στη NewMed Energy, η οποία συμμετέχει και στην κοινοπραξία διαχείρισης του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη. Στις αρχές του μήνα η NewMed Energy είχε ζητήσει από την BP και την ADNOC να αυξήσουν την προσφορά τους, αλλά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς η τιμή της μετοχής της NewMed στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έχει πέσει 22% και υπάρχουν ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Οι εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς θα λάβουν άδεια τριετούς διάρκειας για να διεξάγουν εξερευνητικές γεωτρήσεις.