Ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου συμπεριλαμβάνεται για ακόμη μια χρονιά στους κορυφαίους 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου για το έτος 2022. Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου κατατάσσεται στη θέση 805 παγκοσμίως.

Η παγκόσμια κατάταξη των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου ανακοινώνεται ετησίως από ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Stanford, η οποία αξιολογεί την επίδοση όλων των επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το δημοσιευμένο τους έργο. Στην ανακοίνωση του 2023, περιλαμβάνονται οι 100.000 κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων εκάστου επιστημονικού πεδίου. Σκοπός της αξιολόγησης είναι ο καθορισμός των κορυφαίων επιστημόνων σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία που κυμαίνονται από τη χημεία, τη μηχανική, τα οικονομικά, την ενέργεια, κ.α.

Ο εξαντλητικός κατάλογος περιέχει τα ονόματα περίπου 200.000 επιστημόνων δηλαδή τους 2% κορυφαίους επιστήμονες από το σύνολο όλων των περίπου 10 εκατομμυρίων ερευνητών ανά το παγκόσμιο. H κατάταξη ανακοινώνεται σε δύο λίστες.

Η πρώτη λίστα προσδιορίζει τους κορυφαίους επιστήμονες στους τομείς της ειδικότητας τους καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και η δεύτερη λίστα κατά το έτος 2022 μόνον. Η αξιολόγηση αυτή θεωρείται η εγκυρότερη παγκοσμίως στο ακαδημαϊκό πεδίο για αξιολόγηση επιστημόνων.

Το σύστημα αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημοσιευμένου έργου όλων των επιστημόνων, χρησιμοποιώντας μια σειρά παραμέτρων για την εναρμόνιση της ερευνητικής συνεισφοράς και επιρροής κάθε επιστήμονα, και θεωρείται το πιο αξιόπιστο παγκοσμίως.

Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα Batchelor of Engineering (B.Eng.) στη Μηχανολογία, μεταπτυχιακό δίπλωμα Master of Philosophy (M.Phil.) σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και στροβιλοµηχανών, διδακτορικό τίτλο Doctor of Philosophy (Ph.D.) σε θέματα αριθμητικής ανάλυσης και ανώτερο διδακτορικό τίτλο Doctor of Technology (D.Tech.) σε θέματα βελτιστοποίησης ενεργειακών συστημάτων και ενεργειακής πολιτικής από το Loughborough University, Αγγλίας. Ο ∆ρ. Ανδρέας Πουλλικκάς είναι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ήταν για σειρά ετών ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής της Κύπρου.

Στην επαγγελματική του καριέρα έχει δουλέψει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Καθηγητής Συστημάτων Ισχύος και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη βιομηχανία, όπως Βοηθός Διευθυντής στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Είναι συντάκτης των διεθνών έγκριτων περιοδικών Discover Energy (Springer Nature) και Journal of Power Technologies και είναι ο συγγραφέας επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και ο συγγραφέας δέκα βιβλίων.