Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι για να εισέλθουν μετοχικά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους διεξάγονται συζητήσεις είναι το Κυπριακό Δημόσιο, το ισραηλινό fund Aluma, αλλά και επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν τη διασύνδεση ως μια υποδομή – κλειδί, υψηλής γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας, αφού μπορεί να ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης στην «πράσινη» παραγωγή τους και να αποτελέσει τον κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας έργων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η είσοδος τέτοιων παικτών στο έργο είναι προφανές ότι θα ενισχύσει την γεωστρατηγική αξία του έργου και φυσικά θα του προσφέρει τα κεφάλαια που τόσο πολύ χρειάζεται, δεδομένου και του υψηλού, αυξημένου του προυπολογισμού, στα επίπεδα των 1,9 δισ. ευρώ.

Την ευκαιρία που διανοίγεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βλέπουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που σχεδιάζουν να επενδύσουν έως και 54 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 στα μέσα του αιώνα. Η είσοδος των ΗΑΕ στο έργο, αναφέρει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να «κουμπώσει» με τον ευρύτερο σχεδιασμό τους για ένα διάδρομο πράσινων εξαγωγών προς την Ευρώπη. Το είχε κάνει σαφές ο υπ. Επενδύσεων των Εμιράτων Μοχάμεντ Χασάν Αλσουαΐντι, σε συνάντηση τον Οκτώβριο με τον Κύπριο υπ. Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, όταν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του Άμπου Ντάμπι με σκοπό τις εξαγωγές και τη διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας.

Σύμφωνα με την energypress.gr, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ συστήνεται ακριβώς για να διευκολύνει την πιθανή είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων επενδυτών στη μετοχική δομή για το έργο.

Και στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διασύνδεσης θα συμβάλουν τα τρία κρίσιμα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση Σδούκου (υφυπουργός Ενέργειας) – Παπαναστασίου: Η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, η μεταφορά των αδειών στον νέο project promoter και φυσικά η επίσπευση εκταμίευσης των προκαταβολών εντός του 2023, που αφορούν την επιχορήγηση με 657 εκατ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF).

Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» προ ημερών, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι η Κύπρος θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να χρησιμοποιήσει για συμμετοχή στη διασύνδεση τα 100 εκατ. ευρώ που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εταιρεία EuroAsia Interconnector, η οποία παραχώρησε πρόσφατα τον ρόλο του φορέα υλοποίησης στον ΑΔΗΜΕ Ελλάδας. Είπε ακόμα ότι στον προϋπολογισμό του 2024 περιελήφθη κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την είσοδο του κράτους στον φορέα της διασύνδεσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση εξωτερικού συμβουλευτικού οίκου, με τον οποίο έχει συμβληθεί η Κυβέρνηση.