Όχι παράθυρο αλλά ολόκληρη καμαρόπορτα, για νέο κύκλο χιλιάδων πολιτογραφήσεων, ανοίγει πρόταση Νόμου η οποία συζητείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι βουλευτές Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στην προσπάθεια τους να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη πολιτογράφηση πολιτών τρίτων χωρών, οι δύο βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία με βάση την οποία ο αριθμός των αλλοδαπών που θα πολιτογραφηθούν δεν θα ξεπερνά τις 4.000 αλλά η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό, αφού η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να ευνοεί τη νέα μέθοδο πολιτογράφησης.

Με βάση το σκεπτικό του κ. Θεοπέμπτου και της κ. Αττλίδου, το ανώτατο όριο των 4.000 αλλοδαπών που προτείνουν δεν είναι τυχαίο αφού αντιστοιχεί με το 1% του εκλογικού σώματος και πέραν αυτού, υπάρχει πιθανότητα επηρεασμού του εκλογικού σώματος (από μη Κύπριους) ακόμη και στις προεδρικές εκλογές.

Παράλληλα, οι δύο βουλευτές αποσκοπούσαν στην άσκηση ελέγχου από το Κοινοβούλιο, σε ετήσια βάση, ώστε να μην ξεφύγει η όλη κατάσταση με την ανεξέλεγκτη πολιτογράφηση πολιτών τρίτων χωρών.

Με βάση την πρόταση, ταλαντούχοι και εξειδικευμένοι αλλοδαποί, κυρίως σε θέματα τεχνολογίας, θα μπορούν να πολιτογραφούνται όταν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σχετίζονται και με την ελληνική γλώσσα ή και τη γνώση του τόπου.

Μάλιστα, ως δέλεαρ, είχε αναφερθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, ότι περίπου το facebook, η Google και το TikTοk  φλερτάρουν την Κύπρο και έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για παρουσία τους στο νησί.

Όπως ελέχθη, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίησης τεχνολογιών, που προσφέρονται από εταιρείες, που εδράζονται στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση νόμου, είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής, ότι αυτή θα θέσει την Κύπρο σε ανταγωνιστική διαδικασία έναντι άλλων χωρών της ΕΕ οι οποίες ενδιαφέρονται να προσελκύσουν εξειδικευμένα άτομα, παρέχοντας μάλιστα και σχετικά κίνητρα.

Βουλευτές που είχαν λάβει μέρος στη συζήτηση της πρότασης είχαν υποστηρίξει πως αυτή εκσυγχρονίζει υφιστάμενες πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης. Είχαν υποδείξει επίσης, πως πρόκειται για πρόταση μέσω της οποίας καταβάλλεται

προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης τεχνολογιών, που προσφέρονται από εταιρείες, που εδράζονται στην Κύπρο.

Εκπρόσωπος ενδιαφερομένων εταιρειών είχε αναφέρει, πως το 2022 ο τομέας της τεχνολογίας  συνέβαλε στο 13% του ΑΕΠ σε σχέση με 7% το 2019. Είπε επίσης, πως από έρευνα προέκυψε πως τα μέλη του Techisland δαπανούν το 80% των απολαβών τους στην Κύπρο (ενοίκιο, διαβίωση, σχολεία κοκ).

Με βάση την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, για να πολιτογραφηθεί κάποιος Κύπριος πρέπει να έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στη Δημοκρατία για το χρονικό διάστημα των αμέσως προηγούμενων 12 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.