Προσφωνώντας το συνέδριο ESG Cyprus Forum 2023 που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, το οποίο τελούσε και υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης τόνισε την κρισιμότητα στην εποχή μας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Ευθύνη και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι πολύ σημαντικό στο χρηματοοικονομικό τομέα, να ενταχθούν οι αρχές της Αειφορίας στις επενδύσεις και το ΧΑΚ δεσμεύεται να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης κινδύνων και της ενίσχυσης της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, το Χρηματιστήριο, έχει εισαγάγει ρυθμίσεις στις Αγορές του, ώστε να διευκολύνει μεταξύ άλλων και την εισαγωγή εταιρειών με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη.  Αριθμός εταιρειών από την Κύπρο και το εξωτερικό έχουν τα τελευταία χρόνια, εισαχθεί στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, με εστίαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, ανέφερε, ότι για προσέλκυση επιπρόσθετων αξιών, το Χρηματιστήριο έχει μειώσει σημαντικά τα  δικαιώματα  εισαγωγής, όσον αφορά στα πράσινα εταιρικά ομόλογα (τα γνωστά ως green bonds), των οποίων η εισαγωγή σε διεθνείς αγορές ανθεί κατά τα τελευταία χρόνια και τα οποία συνιστούν ελκυστικά προϊόντα για επενδυτικά ταμεία.

Το Χρηματιστήριο εκτιμά ότι η πιο πάνω μείωση στα δικαιώματα εισαγωγής ταυτόχρονα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας που έχει πρόσφατα τροποποιηθεί για καταβολή μειωμένου συντελεστή 3% άμυνα στους τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων, μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο για εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στο Χρηματιστήριο και ότι το ΧΑΚ ευελπιστεί ότι σύντομα θα φιλοξενήσει αρκετές εκδόσεις πράσινων ομολόγων στο ΧΑΚ.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι μεταξύ άλλων, το ΧΑΚ συμμετέχει μετοχικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και συνεπώς εξετάζει και μέσα από την συμμετοχή του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδος, την υλοποίηση κι άλλων επιλογών, για εξυπηρέτηση των συντελεστών της Αγοράς, μέσω των Αγορών του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι επενδυτές διεθνώς αξιολογούν πλέον τις εισηγμένες εταιρείες βάσει και του βαθμού δραστηριοποίησης τους σε θέματα ESG. Το Χρηματιστήριο, ως ανέφερε, έχει απευθύνει πρόσκληση προς ενδιαφερόμενες εταιρείες, για να αξιολογήσουν τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου μέσω της εισαγωγής σ’ αυτό των αξιών τους, παρέχοντας αντιστοίχως σε επενδυτές διευρυμένες επιλογές επενδύσεων και προοπτικές ανάπτυξης, μέσω της Αγοράς.

Μέσω της Εταιρικής Διακυβέρνησης, το ΧΑΚ επιδιώκει την υψηλότερη προτυποποίηση και διαφάνεια, εφόσον η εμπιστοσύνη των επενδυτών και του κοινού είναι θεμελιώδης. Το ΧΑΚ ως ανέφερε, συνεργάζεται με τις εταιρείες για να ενισχυθούν οι δομές διακυβέρνησής τους και για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Ως τόνισε καταληκτικά ο κ. Χριστοδουλίδης, το ΧΑΚ στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης ήταν πρωτοπόρο στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια ένα διευρυμένο και ασφαλές πλαίσιο διαφάνειας μέσω της εφαρμογής του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών. Ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ που υιοθετείται πλήρως ή μερικώς από τις εταιρείες, αναλόγως της Αγοράς που είναι εισηγμένες, σκοπό έχει την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου και της ανεξαρτησίας του Διοικητικού Συμβουλίου, την προστασία των μικρομετόχων καθώς επίσης και την υιοθέτηση διαφάνειας και έγκαιρης πληροφόρησης.