Την ανάγκη να υπάρξει μόνιμη ρύθμιση και διευθέτηση όσον αφορά την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος σε εργαζόμενους που αποχωρούν από την εργασία τους λαμβάνοντας χαριστικές αποζημιώσεις, τονίζουν οι συντεχνίες, ζητώντας προς αυτήν την κατεύθυνση διάλογο, καθώς η ρύθμιση που υπήρξε νωρίτερα φέτος εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Για το θέμα, οι ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ έστειλαν εδώ και καιρό επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, την οποία εκπρόσωπος της ΠΕΟ υπενθύμισε πρόσφατα στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, όταν έγινε αναφορά στη ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να καλυφθούν αρκετοί τραπεζικοί υπάλληλοι που είχαν αποχωρήσει βάσει σχεδίων εθελούσιας εξόδου.

Η τότε ρύθμιση, ως συνέχεια και προεκλογικής δέσμευσης του ΠτΔ, ήταν μια από τις πρώτες πράξεις της νέας Kυβέρνησης, καθώς όσοι τραπεζικοί ήδη αποχώρησαν είχαν υπόψη τους πως θα λάμβαναν ανεργιακό επίδομα, ως η πρακτική μέχρι τότε από το Υπουργείο Εργασίας.

Η προϊστορία

Υπενθυμίζουμε πως η πρακτική αυτή ανατράπηκε μετά από απόφαση δικαστηρίου που δικαίωσε το Υπουργείο Εργασίας όταν δεν κατέβαλε ανεργιακό σε εργαζόμενο ο οποίος αποχώρησε από την εργασία του λαμβάνοντας αποζημίωση. Βάσει του νόμου κανένας δεν θεωρείται άνεργος για οποιαδήποτε ημέρα «εάν, παρά το γεγονός ότι έχει τερματιστεί ή διακοπεί η απασχόλησή του, αυτός λαμβάνει για την ημέρα αυτή αποδοχές ή άλλη πληρωμή ουσιωδώς ίση με τις αποδοχές που θα λάμβανε για την ημέρα αυτή, εάν δεν τερματιζόταν ή δεν διακοπτόταν η απασχόλησή του, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών αυτών».

Το πρόβλημα όσον αφορά τους τραπεζικούς υπαλλήλους ρυθμίστηκε με την προσθήκη, αμέσως μετά τη συγκεκριμένη παράγραφο, της ακόλουθης επιφύλαξης: «Νοείται ότι, δύναται να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας σε  περίπτωση μισθωτού του οποίου έχει τερματιστεί η απασχόληση για την περίοδο που λαμβάνει πληρωμή ουσιωδώς ίση με τις απολαβές που θα ελάμβανε για την κάθε ημέρα ανεργίας, εάν δεν τερματιζόταν η απασχόλησή του, ως αποζημίωση για την απώλεια των αποδοχών αυτών, νοουμένου ότι ο τερματισμός της απασχόλησης του μισθωτού λαμβάνει χώρα εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Απριλίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Εντούτοις, οι συντεχνίες όπως αναφέρθηκε έχουν εδώ και κάποιο καιρό ζητήσει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το θέμα, όχι κατ’ ανάγκη για κάλυψη μόνο εργαζομένων του τραπεζικού τομέα, που ενδέχεται εφόσον υπάρξουν και στο μέλλον σχέδια εθελούσιας εξόδου να αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα, αλλά για κάλυψη γενικότερα των εργαζομένων, καθώς η καταβολή χαριστικών αποζημιώσεων για όσους αποχωρούν από την εργασίας τους είναι συνήθης πρακτική.

Γι’ αυτό, όπως πληροφορούμαστε, το συγκεκριμένο αίτημα στηρίζει και η εργοδοτική πλευρά, αφού πολλές είναι οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως και στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα το 20012-2013. Πρακτική που εν μέρει εξοικονομεί χρήματα από τα ταμεία του κράτους και τους λογαριασμούς του ΤΚΑ, καθώς όσοι αποχωρούν με σχέδια πρόωρης συνταξιοδότησης ή με χαριστικές αποζημιώσεις, λάμβαναν μεν επίδομα ανεργίας αλλά όχι αποζημίωση από το Ταμείο Πλεονάζοντος.

Θέλουν τελική λύση

Με την επιστολή τους, το φθινόπωρο, στον Υπουργό Εργασίας, οι τρεις συντεχνίες κάνουν ξεκάθαρο πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν προτίθεται να… χαρίσει το επίδομα ανεργίας σε άτομα που αποχωρούν από την εργασία τους, έστω και αν λαμβάνουν κατά χάρη αποζημίωση. Γι’ αυτό και ζητούν να υπάρξει τελική λύση για το θέμα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, που υπογράφουν η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, αναφέρονται στη ρύθμιση που υπήρξε τον Απρίλιο και ζητούν να υπάρξει έγκαιρα επανεξέταση του ζητήματος, καθώς η εν λόγω ρύθμιση είναι προσωρινή και τερματίζεται τέλος Δεκεμβρίου.  «Μετά από την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τροποποίηση του Νόμου Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία εισάγεται μεταβατική διάταξη για καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε μισθωτούς των οποίων έχει τερματιστεί η απασχόληση και έχουν λάβει αποζημίωση. Η πρόνοια αυτή ισχύει για τερματισμούς απασχόλησης που λαμβάνουν χώρα από την 1η Απριλίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2023. Κατά τη συζήτηση της εν λόγω τροποποίησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε λόγω της απόρριψης της πληρωμής από το ΤΚΑ ανεργιακού επιδόματος στους τραπεζοϋπαλλήλους που αποχώρησαν με σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, συμφώνησαν στην προώθηση της μεταβατικής διάταξης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί έγκαιρα, με στόχο συνολική και ολοκληρωμένη ρύθμιση του θέματος λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις που συζητήθηκαν μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε σύσκεψη που έγινε στις 17/7/2019 υπό την προεδρία της τότε Υπουργού Εργασίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή. Με αυτήν, οι τρεις συντεχνίες ζητούσαν «όπως άμεσα ορισθεί συνάντηση για συζήτηση του θέματος με στόχο ολοκληρωμένη και τελική διευθέτηση του θέματος».

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει οριστεί συνάντηση για το θέμα, με το συνδικαλιστικό κίνημα να ετοιμάζεται όπως πληροφορούμαστε να το επαναφέρει στον υπουργό Εργασίας.

Σε σχέση με τη σύσκεψη του 2019, την οποία επικαλούνται οι συντεχνίες, που έγινε με την τότε υπουργό Εργασίας μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπως προκύπτει από παλαιότερη ανακοίνωση της ΣΕΚ σε αυτήν διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων από όλες τις πλευρές, προφανώς λόγω ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και τότε εξαιτίας της ομοθεσίας πως «δεν επηρεάζεται η πρόσβαση σε ανεργιακό επίδομα από τις χαριστικές αποζημιώσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν αναφέρονται ως αποδοχές και δεν προκύπτει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση στην καταβολή τους».

Στην ΚΕΔΙΠΕΣ τρέχει ήδη σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Ο διάλογος που ζητούν οι συντεχνίες δεν αποκλείεται να άργησε, καθώς στην ΚΕΔΙΠΕΣ τρέχει από το τέλος Οκτωβρίου νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η καταληκτική ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εργαζόμενους της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι η 31η Μαρτίου του 2024. Ενόψει των πιο πάνω, δεν αποκλείεται το πρόβλημα της μη παροχής ανεργιακού επιδόματος σε όσους τελικά αποχωρήσουν να επανέλθει, εφόσον τελικά δεν υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις μέχρι τότε.

Πάντως, με το νέο σχέδιο της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν αναμένεται να αποχωρήσει μεγάλος αριθμός εργαζομένων από την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων, αφού στόχος είναι να φύγουν περίπου 35 εργαζόμενοι, κυρίως από την ηλικία των 50 και άνω.