Χαρτογράφηση των εργατικών διεκδικήσεων από την ΠΕΟ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της για το 2024.

Συγκεκριμένα η ΠΕΟ θέτει επί τάπητος τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις το εργαζομένων για το 2024 όπως οι αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς και παράλληλη, ανάλογη αναθεώρηση προς τα πάνω και των κατώτατων μισθών πρόσληψης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.  Την εισαγωγή θεσμικών μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτονται από συμφωνημένες, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.  Εκπόνηση από την κυβέρνηση οδικού χάρτη με πρακτικά μέτρα για ενθάρρυνση της συνομολόγησης Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους που σήμερα δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις.

Επίσης την συμπερίληψη στις Συλλογικές Συμβάσεις του κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης και της συμπληρωματικής πληρωμής για την περίοδο της γονικής άδειας, ή της άδειας πατρότητας και την συνέχιση της προσπάθειας για εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων που να  καταπολεμούν  το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και άλλων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου.

Θα ζητήσει βελτιώσεις στο πλαίσιο ρύθμισης του κατώτατου μισθού με ρύθμιση  βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους καλύπτει το διάταγμα, όπως είναι π.χ. η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση των κατώτατου μισθού και ο ανώτατος χρόνος  εβδομαδιαίας 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και μιας ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης και εκπόνηση νέας στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες  με βασική αρχή ότι άδειες παραχωρούνται με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες και σε εργοδότες που δεν παραβιάζουν και συνομολογούν συλλογική σύμβαση για όλο το προσωπικό.

Όσον αφορά την ΑΤΑ θα συνέχιση του αγώνα για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ  και διεύρυνση της κάλυψης με ΑΤΑ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τον θεσμό.  

Σημαντική διεκδίκηση κατά την ΠΕΟ θα είναι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έτσι που να διασφαλίζει επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους και κατάργηση του πέναλτι 12% για εργαζόμενους με πολλά χρόνια εισφορών.

Όπως προάσπιση της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του ΓΕΣΥ και προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των παροχών προς τους δικαιούχους.  Στήριξη και ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων καθώς και η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία να χαρακτηρίζεται από μεγάλη φορολογική κλιμάκωση όσο αυξάνουν τα εισοδήματα με αντίστοιχη αυξημένη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών. Τέλος δεν αφήνει στην απ’ έξω την στεγαστική πολιτική η οποία να επικεντρώνεται  σε προγράμματα κοινωνικής στέγης  για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και κυρίως στους νέους.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΠΕΟ για το 2024

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2024, απευθύνει αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες.

Εκφράζει την διεθνιστική της αλληλεγγύη και ενώνει τις δυνάμεις της με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. 

Το νέο έτος, 2024, δυστυχώς βρίσκει την ανθρωπότητα να αιματοκυλίζεται σε πολέμους με θύματα χιλιάδες άμαχους. Στην Λωρίδα της Γάζας σφάζονται γυναικόπαιδα σε ένα πόλεμο εξόντωσης που εξαπέλυσε το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα συνεχίζεται εδώ και δυο χρόνια ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν ανοικτά μέτωπα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι παράλληλα ορατός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις αυτές γίνονται σε ένα διεθνές περιβάλλον νέων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που εντατικοποιούν  την κούρσα εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις όπλων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2023.

Θύματα των πολεμικών συρράξεων είναι οι λαοί που σκοτώνονται, προσφυγοποιούνται και φτωχοποιούνται, πληρώνοντας το αντίκτυπο των επεκτατικών βλέψεων των χωρών που διεκδικούν εδάφη και πλουτοπαραγωγικούς πόρους προς όφελος πολυεθνικών συμφερόντων και εις βάρος των λαών.

Το Κυπριακό πρόβλημα, παραμένει σε στασιμότητα εδώ και έξι χρόνια. Προσδοκία μας είναι το 2024 να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν και να οδηγηθούμε σε  λύση του Κυπριακού, την απελευθέρωση  και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.   Επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας στη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Απευθυνόμαστε στους κύπριους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και τους καλούμε σε εντατικοποίηση του κοινού αγώνα ενάντια στη διαίρεση, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας έφεραν τους λαούς σε ακόμα πιο δυσχερή θέση αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων αυτές τις κρίσεις.

Τα τελευταία δυο χρόνια που καλπάζει η ακρίβεια, που ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς, τα στοιχεία της Έκθεσης του ΙΝΕΚ ΠΕΟ για την Οικονομία και την Απασχόληση αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κατέδειξαν ότι για ακόμα μια χρονιά η κατανομή του παραγόμενου πλούτου στον τόπο μας συνέχισε να είναι δραματικά άνιση εις βάρος των εργαζομένων.

Σ’ αυτό το  περιβάλλον  για την ΠΕΟ τίθενται ως προτεραιότητες για το 2024, ο αγώνας για βελτίωση του μεριδίου των εργαζομένων από τον παραγόμενο πλούτο μέσα από την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, η μάχη για αύξηση των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, η επαναρρύθμιση της εργασίας, η λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Προς αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε:

– Αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς και παράλληλη, ανάλογη αναθεώρηση προς τα πάνω και των κατώτατων μισθών πρόσληψης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. 

– Εισαγωγή θεσμικών μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτονται από συμφωνημένες, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.  Εκπόνηση από την κυβέρνηση οδικού χάρτη με πρακτικά μέτρα για ενθάρρυνση της συνομολόγησης Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους που σήμερα δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις.

– Συμπερίληψη στις Συλλογικές Συμβάσεις του κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης και της συμπληρωματικής πληρωμής για την περίοδο της γονικής άδειας, ή της άδειας πατρότητας.

– Συνέχιση της προσπάθειας για εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων που να  καταπολεμούν  το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και άλλων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου.

– Βελτιώσεις στο πλαίσιο ρύθμισης του κατώτατου μισθού με ρύθμιση  βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους καλύπτει το διάταγμα, όπως είναι π.χ. η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση των κατώτατου μισθού και ο ανώτατος χρόνος  εβδομαδιαίας 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.

– Θέσπιση ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης και εκπόνηση νέας στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες  με βασική αρχή ότι άδειες παραχωρούνται με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες και σε εργοδότες που δεν παραβιάζουν και συνομολογούν συλλογική σύμβαση για όλο το προσωπικό.

– Συνέχιση του αγώνα για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ  και διεύρυνση της κάλυψης με ΑΤΑ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τον θεσμό.  

– Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έτσι που να διασφαλίζει επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους και κατάργηση του πέναλτι 12% για εργαζόμενους με πολλά χρόνια εισφορών.

– Προάσπιση της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του ΓΕΣΥ και προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των παροχών προς τους δικαιούχους.  Στήριξη και ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

– Φορολογική μεταρρύθμιση η οποία να χαρακτηρίζεται από μεγάλη φορολογική κλιμάκωση όσο αυξάνουν τα εισοδήματα με αντίστοιχη αυξημένη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών.

– Στεγαστική πολιτική η οποία να επικεντρώνεται  σε προγράμματα κοινωνικής στέγης  για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και κυρίως στους νέους.

– Πολιτική στήριξης των νέων εργαζομένων γονιών με την εκπόνηση προγραμμάτων δημιουργίας επαρκών ποιοτικών και οικονομικά προσιτών  δομών φροντίδας από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ως ΠΕΟ επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητα μας ότι συσπειρωμένοι και ενωμένοι, θα δώσουμε και το 2024 νέους αγώνες για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους, για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών.