Στο πλαίσιο απολογισμού του ΧΑΚ για το 2023, ο πρόεδρος Χρηματιστηρίου, Μαρίνος Χριστοδουλίδης, περιέλαβε με χθεσινή του δήλωση στα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία την καταγραφή αυξημένου μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών κατά περίπου 21,5% συγκριτικά με την αντίστοιχη συναλλακτική δραστηριότητα κατά το 2022, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής των επενδυτών από το εξωτερικό κατά ποσοστό 17%.

Σημαντική αύξηση, κατά ποσοστό 26,5%, καταγράφεται στη συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής Αγοράς, που πλέον ανέρχεται στα 9,9 δισ.   Σημειώνονται επίσης οι νέες εισαγωγές αξιών εταιρειών που αφορούσαν κυρίως στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, της οποίας η κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία), συγκριτικά με το 2022, αυξήθηκε κατά 53,5% και ανέρχεται σε 5.8 δις. Τέλος, σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 10% της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας προήλθε από Μέλη (χρηματιστηριακές εταιρείες) που είναι εγγεγραμμένα στο ΧΑΚ και λειτουργούν εξ αποστάσεως, για λογαριασμό επενδυτών του εξωτερικού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η πορεία του Χρηματιστήριου κατά το 2023 θεωρείται ως αρκετά ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ είχε μία άνοδο της τάξης του 52,19% (μέχρι 27.12.2023) συγκριτικά με το 2022. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο και κατά το 2022 η οποία και πάλι δεν ήταν ευκαταφρόνητη, εφόσον  ανερχόταν σε ποσοστό 30,42%, συγκριτικά με την αντίστοιχη απόδοση του Δείκτη κατά το 2021.

Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, η φετινή απόδοση προκύπτει από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και κυρίως από την απόδοση αριθμού συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών, περιλαμβανόμενων κι αυτών του τραπεζικού τομέα, εφόσον καταγράφηκε αναφορικά με τον τομέα αυτό, σημαντική κερδοφορία.    

Το Χρηματιστήριο συνέχισε και κατά το 2023 τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε με την έναρξη της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου που θα διέπει την αποκρατικοποίηση και εντός του 2024 σχεδιάζεται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια υλοποίησης του έργου αυτού.

Εξακολουθεί να δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων μέσω του ΧΑΚ, με την προσπάθεια για την επικείμενη παράλληλη εισαγωγή και στο ΧΑΚ των Ευρωπαϊκών ομολόγων EMTN’s της Δημοκρατίας, καθώς και την εισαγωγή ειδικής εγχώριας έκδοσης για τα ομόλογα εντός του 2024. Το ΧΑΚ δημιούργησε σύνδεσμο με το Αποθετήριο της Ελβετίας (SIX SIS) που θα επιτρέπει τις διασυνοριακές μεταφορές αξιών, μεταξύ των Aποθετηρίων της Κύπρου και της Ελβετίας.  Προβλέπεται ότι, μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, θα αυξηθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη σημαντική Αγορά των Ομολόγων, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΚ, καθώς επίσης και η συναλλακτική δραστηριότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.