Χιλιάδες δυνητικά άστεγοι στηρίζονται στην επιδότηση ενοικίου από το κράτος, είτε αυτοί εμπίπτουν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είτε είναι εκτοπισθέντες, παθόντες κοκ.

Συγκεκριμένα, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιδοτεί το ενοίκιο 2.600 οικογενειών ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επιδοτεί το ενοίκιο 4.500 οικογενειών, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέχεται στις 7.100. Το ετήσιος κόστος ανέρχεται σε €17,4 εκατ.

Στους πιο πάνω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι οικογένειες οι οποίες θα ενταχθούν στο Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ από χθες 1η Ιανουαρίου, ενώ δεν είναι γνωστό ούτε και το κόστος που θα επωμιστεί το δημόσιο και το οποίο πρέπει να προστεθεί στα €17,4 εκατ.

Τα πιο πάνω δεδομένα καταδεικνύουν πως ο αριθμός των αστέγων είναι πλασματικός και κρύβει τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι χωρίς την επιδότηση πιθανώς να βρίσκονταν στους δρόμους ή θα δυσκολεύονταν να νοικιάσουν ή να αποκτήσουν σπίτι.

Αν θεωρηθεί πως κάθε μία από τις 7.100 οικογένειες που επιδοτούνται αποτελείται από δύο άτομα, τότε ο αριθμός όλων όσοι έχουν στεγαστική ανάγκη, κυμαίνεται στους 14.200.

Τα στοιχεία προκύπτουν είτε από ανακοινώσεις των εμπλεκομένων υπουργείων/υπηρεσιών είτε από στοιχεία που συλλέξαμε. Ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών σε πρόσφατη ανακοίνωση του σχετικά με το Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου για Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα, γνωστοποιεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιδότηση ενοικίου σε περίπου 4.500 δικαιούχους (μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές) με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €8.5 εκατ..

Σχετική εισήγηση είχε καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και αυτή αφορούσε οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίων που παραχωρούνται μέσω του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Το ύψος του συγκεκριμένου επιδόματος καθορίζεται βάσει της σύνθεσης της οικογένειας και του ετήσιου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο, το Σχέδιο εφαρμόζεται ως μέρος της προσφυγικής πολιτικής και έχει συμπεριληφθεί στη νέα ενιαία στεγαστική πολιτική που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η αύξηση, η οποία καθορίστηκε σε 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και 25% για οικογένειες δύο ατόμων, κρίθηκε σκόπιμη λόγω της ανοδικής τάσης που παρατηρείται στο ύψος των ενοικίων. Σκοπός της αύξησης είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους ανάγκες μέχρι την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Όσον αφορά το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, επιδοτεί το ενοίκιο όλων όσοι λαμβάνουν ΕΕΕ ή τους τόκους του στεγαστικού δανείου τους.

Αυτή τη στιγμή οι εξυπηρετούμενοι μέσω ΕΕΕ για επιδότηση ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου αφορούν σε δικαιούχους με σοβαρές αναπηρίες, ήπιες και μέτριες αναπηρίες, συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις ανικανότητας, άνεργους, εργαζόμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, μονογονεικές οικογένειες, οικογένειες οι οποίες στηρίζονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Το κόστος για τις 2.600 οικογένειες που βοηθούνται, ανέρχεται σε 8,9 εκατ. ετησίως.