Και με βούλα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα εξαιρούνται από τις διατμηματικές προαγωγές οι εργαζόμενοι της Δικαστικής Εξουσίας, όπως και αρκετοί άλλοι σε υπηρεσίες που είχαν εξαιρεθεί παλαιότερα.

Πρόκειται για τις θέσεις Ανώτερου Πρωκολλητή και τις θέσεις Νομικού Λειτουργού της Δικαστικής Υπηρεσίας. Προ ημέρων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε τον νόμο που ενέκρινε με δική της πρωτοβουλία ομόφωνα η Βουλή, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Με τη νέα εξαίρεση από τις διατμηματικές προαγωγές διαφωνούσε το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας είχε λεχθεί στη Βουλή πως ενδεχομένως οι πρόνοιες της πρότασης νόμου να είναι αντισυνταγματικές, καθώς παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και αποτελούν παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας σε αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.
Παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί αρμοδίως, τελικά ο Πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο και τον έθεσε σε ισχύ, για να μην ανοίξει μέτωπο με τα κόμματα.

Νομικοί κύκλοι, μιλώντας στον «Φ», ανέφεραν πως με τη νέα εξαίρεση που δόθηκε από τις διατμηματικές προαγωγές δημιουργείται προηγούμενο, καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα εξαιρούνται και άλλες επαγγελματικές ομάδες του Δημοσίου από το νέο θεσμό, που εμπίπτει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Εδώ και καιρό, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσώπικου (ΤΔΔΠ) δέχεται πληθώρα αιτημάτων και από άλλες υπηρεσίες για να εξαιρεθεί το προσωπικό τους από τις διατμηματικές προαγωγές.

Η 4η εξαίρεση

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η τέταρτη κατηγορία εργαζομένων που εξαιρείται από τις διατμηματικές προαγωγές, καθώς, με την έγκριση του νόμου πριν από δύο χρόνια, εκτός διατμηματικών προαγωγών έμειναν οι εργαζόμενοι στη Βουλή, την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως με τη διατμηματική προαγωγή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η του 2024, μπορεί ένας εργαζόμενος από μια υπηρεσία ή υπουργείο να διεκδικεί προαγωγή στην κλίμακα Α13 σε άλλη υπηρεσία και άλλο υπουργείο. Η διατμηματική προαγωγή θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, που αφορούν μεταξύ άλλων τις δεξιότητες, τις ικανότητες και την εργασιακή συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Ανησυχίες για τον θεσμό

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στον «Φ» την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανέφερε πως η ΕΔΥ από θέση αρχής διαφωνεί να δίνονται εξαιρέσεις εργαζομένων από τον νέο θεσμό. Όπως υποστήριξε, η δημιουργία των θέσεων διατμηματικής προαγωγής δημιουργήθηκε προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη στελέχωση των ανώτερων και ανώτατων θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας με προσωπικό που θα έχει αποδεδειγμένα τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες. Μάλιστα, σημείωσε πως οι εξαιρέσεις ακρωτηριάζουν τον θεσμό και αποδυναμώνουν τη λειτουργία του.

Σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση

Η μεταρρύθμιση του Δημοσίου τέθηκε τυπικά σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα και αφορά την πλήρωση όλων των θέσεων προαγωγής, καθώς και τις μεσοδιευθυντικές και διευθυντικές θέσεις (κλ. Α13+2 και πάνω). Μεταξύ άλλων, με τη μεταρρύθμιση σκοπείται να επιλέγονται οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για τις θέσεις, στη βάση συγκεκριμένων προσόντων, αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, όσοι διεκδικούν θέσεις από την κλίμακα Α13 και πάνω θα περνούν από εξετάσεις, όπως τεστ ικανοτήτων, γραπτές εξετάσεις στα Εξεταστικά Κέντρα και στη συνέχεια θα περνούν από προφορική εξέταση από την ΕΔΥ.

Προ ημερών, το Γενικό Λογιστήριο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών Εξεταστικών Κέντρων. Η ΕΔΥ θα επιλέξει τους οικονομικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες αξιολόγησης υποψηφίων για την πρόσληψη ή και προαγωγές σε διατμηματικές προαγωγές και σε θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής (μεσοδιευθυντικές και διευθυντικές θέσεις).