Τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς γενικότερα για το θέμα της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρία της Τριμερούς Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Κύπρο.

Οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν χθες για την υφιστάμενη στρατηγική που ισχύει από τις 22 Φεβρουαρίου του 2023 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης στο τέλος της θητείας της, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για πιθανές αλλαγές σε αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, λόγω και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί το επιχειρείν, ήγειραν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα για τη νέα στρατηγική, ζητώντας τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει αυτή, καθώς φαίνεται να παρατηρείται ακόμα καθυστέρηση στην έγκριση αδειών αλλά και νέα αιτήματα για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, όπως η έγκριση αιτήσεων ανά όμιλο και όχι ανά υποστατικό, που ισχύει σήμερα.

Επαναφορά επιτροπών
Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και οι εκπρόσωποι τους στην Τριμερή Επιτροπή Παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας στρατηγικής ήγειραν ζητήματα πολιτικής φύσεως γύρω από το θέμα, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πως δεν προηγήθηκε ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος πριν την έγκριση της νέας στρατηγικής από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και το αίτημα τους για επαναφορά των τεχνικών συμβουλευτικών επιτροπών που ίσχυαν προηγουμένως.
Όπως υποστήριξαν οι συντεχνίες, μέσω των τεχνικών επιτροπών, που είχαν συμβουλευτικό ρόλο, οι ίδιες είχαν εικόνα για τα αιτήματα όσον αφορά τις άδειες για ξένο προσωπικό από τρίτες χώρες, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Επιπρόσθετα, το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αναμενόταν, ζήτησε να διευκρινιστεί στη στρατηγική πως όσοι εργοδότες θα παίρνουν άδεια για εισαγωγή προσωπικού θα πρέπει να εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις ή τουλάχιστον να υπάρξει ρύθμιση ότι το αλλοδαπό προσωπικό θα εργοδοτείται με τους ίδιους όρους που απασχολείται το ντόπιο ή και κοινοτικό προσωπικό στον ίδιο κλάδο ή και σε άλλες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, υποστηρίζοντας πως αυτό θα αποτρέψει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Για το συνδικαλιστικό κίνημα, το ζήτημα της καλύτερης ρύθμισης γενικότερα των όρων εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, όπως υποστηρίζει, επικαλούμενο και τα στοιχεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 50% σχεδόν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι μη Κύπριοι εργαζόμενοι.
Ο διάλογος, πάντως, για το θέμα δεν εξαντλήθηκε χθες και αποφασίστηκε από τον γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας, που προεδρεύει της τριμερούς επιτροπής, όπως η συζήτηση συνεχιστεί από βδομάδας. Αποφασίστηκε περαιτέρω, προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση, το Υπουργείο Εργασίας να καταγράψει τις θέσεις όλων των πλευρών για το θέμα που έχει γραπτώς και να τις κοινοποιήσει σε όλες τις πλευρές, ενόψει της νέας συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής.