Παρελθόν αποτελεί πλέον η μακρά καθυστέρηση, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για ένα χρόνο, για εξέταση αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του όλου συστήματος, ενώ εντός του χρόνου αναμένεται περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών.
Πλέον η εξέταση των αιτήσεων για το ΕΕΕ ολοκληρώνεται σε 90 μέρες, που μεταφράζεται όπως πληροφορούμαστε σε μείωση κατά μέσο όρο της όλης διαδικασίας κατά 74%, σε σχέση με προηγουμένως. Η επίσπευση που επιτεύχθηκε αποτελεί το πιο απτό ίσως παράδειγμα του αποτελέσματος των προσπαθειών που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΕΕΕ.
Εξάλλου, ο στόχος για μείωση των καθυστερήσεων τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στο πλαίσιο υλοποίησης και του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστώντας το ΕΕΕ πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο και πιο δίκαιο.
Σχετικές ανακοινώσεις για το όλο εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις δράσεις που προγραμματίζονται για φέτος θα γίνουν από την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας αύριο, Δευτέρα. Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες του «Φ», εντός του 2024 προγραμματίζεται και προωθείται περαιτέρω μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης αιτήσεων του ΕΕΕ, ενώ έχουν ήδη υιοθετηθεί διαδικασίες, μέσω των οποίων διευκολύνονται οι αιτητές, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης eΕΕΕ, η χρήση της οποίας επεκτείνεται με τη συνεργασία των Κοινωνικών Λειτουργών της Γειτονιάς, των Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βοήθησε η… ρομποτική
Η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων κατέστη εφικτή μετά την ενίσχυση του τομέα του ΕΕΕ της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με εσωτερικές ανακατατάξεις, αλλά κυρίως με την αυτοματοποίηση διεργασιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη προγραμμάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών.
Ιδιαίτερα σημαντική, όπως πληροφορούμαστε, ήταν η χρήση ρομποτικής εφαρμογής, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες και πραγματοποιεί αυτοματοποιημένους ελέγχους. Έλεγχοι οι οποίοι στο παρελθόν ήταν χρονοβόροι, με αποτέλεσμα να προκύπτει πλέον και συγκεκριμένα το τελευταίο 6μηνο σημαντική εξοικονόμηση σε εργατοημέρες, υπαλλήλους αλλά και πόρους.
Ενδεικτικά, από τη χρήση της εν λόγω ρομποτικής εφαρμογής, η εξοικονόμηση που επήλθε μεταφράζεται σε περίπου 3 υπαλλήλους και περίπου 50 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.
Κοινωνική παρέμβαση
Η σημαντικότερη εκ των μεταρρυθμίσεων στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αφορά, εντούτοις, στην ενδυνάμωση και ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης, ο οποίος αποσκοπεί στην ενεργοποίηση όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ, στην ένταξη όσων μπορούν στην αγορά εργασίας και όσων δεν μπορούν σε προγράμματα κατάρτισης ή ψυχοκοινωνικής στήριξης. Εξέλιξη που ενδέχεται να ενισχύει και τις προσπάθειες για αντιμετώπιση και του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού που καταγράφει η αγορά, αλλά και αυτές για ενσωμάτωση στην κοινωνία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας καταγράφει την Κοινωνική Παρέμβαση ως εξόχως σημαντική, καθώς η ενεργοποίηση των δικαιούχων του ΕΕΕ αποτελεί και έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου από την υιοθέτησή του, η φιλοσοφία του συστήματος του ΕΕΕ δεν είναι μόνο η επιδοματική παροχή, αλλά κυρίως η ενσωμάτωση των δικαιούχων στο κοινωνικό σύνολο και ο απεγκλωβισμός όσων μπορούν από επιδόματα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», για κάθε δικαιούχο θα καταρτίζεται εξατομικευμένο πλάνο ανάλογα με το προφίλ, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το οποίο θα αποσκοπεί είτε στην ένταξη του στην αγορά εργασίας, είτε σε προγράμματα κατάρτισης.
Για την υλοποίηση της Κοινωνικής Παρέμβασης, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέπτυξε ήδη συνεργασίες με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ενίσχυσε τις διατμηματκές διαδικασίες τόσο εντός, όσο και εκτός του Υφυπουργείου.
Εφάπαξ ποσό σε λήπτες ΕΕΕ που παίρνουν επιδότηση ενοικίου
Την παραχώρηση εφάπαξ ποσού για το 2024 σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, για την παραχώρηση εφάπαξ ποσού για το 2024 σε δικαιούχους ΕΕΕ που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου μέσω του Σχεδίου Επιδότησης Ενοικίου για εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 30 Νοεμβρίου, η οποία ενέκρινε την οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίων που παραχωρούνται μέσω του Σχεδίου Επιδότησης Ενοικίου σε εκτοπισθέντες και παθόντες.
Σύμφωνα με τον νόμο του ΕΕΕ, το ποσό που καταβάλλεται ως επίδομα ενοικίου μειώνεται κατά το ποσό που λαμβάνεται ως ενοίκιο από οπουδήποτε αλλού.
Όπως σημειώνεται, η μείωση που θα επέφερε η εν λόγω απόφαση στην παροχή στέγασης των δικαιούχων του ΕΕΕ που συμμετέχουν στο Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου για εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα, θα αντισταθμιστεί στο ακέραιο με την αντίστοιχη καταβολή εφάπαξ ποσού για το 2024.