Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο, η διοίκηση της Cyta και οι συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta υπέγραψαν χθες το απόγευμα μνημόνιο συμφωνίας για θεσμική καινοτομία και μετεξέλιξη του προσωπικού του Οργανισμού.

Το ραντεβού των δύο πλευρών για υπογραφές είχε προγραμματιστεί για τη μία μετά το μεσημέρι, ωστόσο διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα το μνημόνιο συμφωνίας να υπογραφεί κάποιες ώρες αργότερα.

Επίσημες  ανακοινώσεις για τη συμφωνία αναμένεται να υπάρξουν σήμερα, τόσο από πλευράς της διοίκησης του Οργανισμού, όσο και από πλευράς των τριών συντεχνιών που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Το όλο εγχείρημα, όπως γράψαμε ξανά, στοχεύει να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στη Cyta να αντιμετωπίσει ακόμα καλύτερα τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και τις τεχνολογικές προκλήσεις.

Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για τελική επικύρωση, χωρίς να αποκλείεται πριν την προώθησή της στον πολιτικό προϊστάμενο του οργανισμού να εξεταστεί και από το νέο διοικητικό συμβούλιο της Cyta, που θα πάρει την σκυτάλη από την υφιστάμενη διοίκηση από βδομάδας.

Η επικύρωση από το ΥΠΟΙΚ, πάντως, είναι επιβεβλημένη, καθώς πέραν της ευελιξίας που η συμφωνία προσφέρει στη Cyta φαίνεται να αυξάνει και το εργασιακό κόστος, μέσω της αναβάθμισης που προβλέπεται για το ωρομίσθιο προσωπικό του οργανισμού, που πλέον θα μετεξελιχθεί, εφόσον το επιλέξει, σε αορίστου χρόνου προσωπικό και συγκεκριμένα σε μηνιαίο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου. Η δημιουργία δύο νέων κατηγοριών ρυθμιζόμενων χαρακτηριστικών εργοδότησης στον οργανισμό, η μία με καθεστώς εργοδότησης δημοσίου δικαίου και η άλλη με καθεστώς εργοδότησης ιδιωτικού δικαίου, είναι ένα από το κύρια σημεία της συμφωνίας, εξέλιξη που θα ωφελέσει, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, κυρίως το ωρομίσθιο προσωπικό στην Cyta.

Η αναβάθμιση του ωρομίσθιου προσωπικού του οργανισμού, που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες, είναι ίσως και η σημαντικότερη παράμετρος της συμφωνίας, όπως και η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα της Cyta, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επιβεβαίωσαν εξάλλου πως για πρόνοιες του deal που αφορούν κίνητρα προς υφιστάμενο προσωπικό δημοσίου δικαίου θα χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μιλώντας χθες στο philenews podcast, o γ.γ. της ΟΗΟ ΣΕΚ Αντρέας Ηλία χαρακτήρισε μέρα ορόσημο τη χθεσινή για τη Cyta, η οποία κατά τον ίδιο δημιουργεί καλό προηγούμενο και για άλλους οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της συμφωνίας είναι να παραμείνει η Cyta οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες και που θα μας οδηγήσει στην ψηφιακή εποχή κατά τρόπο αποτελεσματικό.  Το πακέτο της συμφωνίας, ανέφερε, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, που έχουν να κάνουν με ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης που στοχεύει στην ανάπτυξη των εργαζομένων.

Σε δικές του δηλώσεις στον «Φ», ο γ.γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως με τη συμφωνία εγκαθιδρύεται μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου να είναι λιγότεροι από το 60%  του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, «κάτι το οποίο μας ικανοποιεί». Με τη συμφωνία, πρόσθεσε, διασφαλίζεται ακόμα πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα έχει ρόλο και λόγο σε τυχόν αγορές ή ανάθεση υπηρεσιών, καταγράφοντας επίσης την αναβάθμιση του ωρομίσθιου προσωπικού του οργανισμού. Συγκεκριμένα, είπε πως με τη συμφωνία αναβαθμίζονται σημαντικά οι όροι εργασίας του ωρομίσθιου προσωπικού, το οποίο μετατρέπεται σε μηνιαίο προσωπικό αορίστου χρόνου.

Οι ωρομίσθιοι, όπως γράψαμε, θα έχουν μία αύξηση 5,75% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου αλλά και πρώτη φορά εισφορά 0,5% από τον εργοδότη στο Ταμείο Ευημερίας και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με τη συμφωνία, που θα έχει διάρκεια έξι ετών, διευκολύνεται επίσης ο οργανισμός για προσλήψεις συγκεκριμένου αριθμού νέου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, με τη ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ να διατηρεί επιφυλάξεις επί του θέματος.