Έφτασε χθες, Τετάρτη (08/05), στην Μασσαλία της Γαλλίας, μετά από ένα 12ήμερο ταξίδι στα νερά της Μεσογείου, η Ολυμπιακή Φλόγα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή παραλαβής της φλόγας που αφίχθη στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας προερχόμενη από την Ελλάδα, όπου είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, με το τρικάταρτο Belem, το οποίο κατασκευάστηκε το 1896, δηλαδή τη χρονιά που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα. Το ταξίδι από το Λιμάνι του Πειραιά, είχε ξεκινήσει στις 27 Απριλίου.

Η φλόγα είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία 11 ημέρες νωρίτερα, ενώ το ιστιοφόρο που τη μετέφερε περίμεναν 1.024 σκάφη.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή των οργανωτών να επιλέξουν την μεγαλούπολη του γαλλικού νότου, η οποία περηφανεύεται και σήμερα για το ότι χτίστηκε από Έλληνες της Φώκαιας τον 7ο αιώνα προ Χριστού.

Το πλοίο έπλευσε στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας με τον γαλλικό εθνικό ύμνο «La Marseillaise» να αντηχεί και μια αερογέφυρα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας με αεροπλάνα να σχεδιάζουν πρώτα τους πέντε Ολυμπιακούς δακτυλίους και μετά τα κόκκινα-μπλε-λευκά χρώματα της σημαίας του έθνους.

Ο Φλοράν Μανοντού, ο Γάλλος Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, μετέφερε τη φλόγα από το τρικάταρτο Belem στην ξηρά, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι διάρκειας 69 ημερών προς την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ο Φλοράν Μανοντού παρέδωσε στην παραολυμπιονίκη σπρίντερ Ναντενίν Κεϊτά, η οποία κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, για να το μεταφέρει στον ράπερ Jul, από τη Μασσαλία καθώς δεκάδες χιλιάδες επευφημούσαν στην ακτή.

«Μπορούμε να είμαστε περήφανοι», είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή για να καλωσορίσει τη δάδα.

«Η φλόγα βρίσκεται στο γαλλικό έδαφος», είπε ο Μακρόν. «Οι αγώνες έρχονται στη Γαλλία και μπαίνουν στη ζωή του γαλλικού λαού».

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν είπε ότι περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην τελετή της Τετάρτης.

«Απόψε, οι άνθρωποι της Μασσαλίας κέρδισαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο Πάγιαν.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ δήλωσε ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία ήταν αιτία για μια «φανταστική γιορτή».

Η Μασσαλία είναι η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας, μια πόλη που ίδρυσαν Έλληνες. «Ήταν κάτι που περιμέναμε πολύ καιρό», είπε ο Τόνι Εστανγκέ, κάνοντας αναφορά και στον βαρώνο Ντε Κουμπερτέν, που αναβίωσε τους Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

«Ως πρώην αθλητής, ξέρω πόσο σημαντικό είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα. Γι’ αυτό επιλέξαμε τη Μασσαλία, γιατί είναι σίγουρα μια από τις πιο ερωτευμένες πόλεις με τον αθλητισμό», πρόσθεσε ο Τόνι Εστανγκέ, πρώην Ολυμπιονίκης του κανό με χρυσά μετάλλια από τους Αγώνες του 2000, του 2004 και του 2012.

Χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός – Σήμερα ξεκινάει η λαμπαδηδρομία για το Παρίσι

Η ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τις αρχές στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους. Περίπου 8.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί γύρω από το λιμάνι.

Χιλιάδες πυροσβέστες και τμήματα εξουδετέρωσης βομβών είχαν πάρει θέση γύρω από την πόλη μαζί με ναυτική αστυνομία και ομάδες κατά των drones που περιπολούν στα ύδατα της πόλης και στον εναέριο χώρο της.

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει σήμερα στη Μασσαλία , με τους πρώην ποδοσφαιριστές της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, Ζαν-Πιερ Παπέν, Ντιντιέ Ντρογκμπά και Μπαζίλ Μπολί, καθώς και τον σεφ τριών αστέρων Αλεξάντρ Μαζιά μεταξύ των λαμπαδηδρόμων, και μέσω εμβληματικών σημείων σε όλη τη χώρα, από το παγκοσμίου φήμης Μον-Σαιν-Μισέλ έως τις παραλίες προσγείωσης D-Day στη Νορμανδία και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα φτάσει στον τελικό προορισμό της το Παρίσι στις 26 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

protothema.gr