Αφορμή για νέες συστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου προς την Κυβέρνηση, κυρίως, προκειμένου το νόμιμο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής να γίνεται επί ίσοις όροις αποτέλεσε η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για μονομερή μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Με αφορμή τη διεύρυνση του καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη έξι νέων προϊόντων, το ΚΕΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που προκύπτουν από τον Κανονισμό αλλά και από την πρακτική που εφαρμόζει το κατοχικό καθεστώς, που εμποδίζουν την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών προς τα κατεχόμενα.

Όπως έγραψε ο «Φ», στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση την Παρασκευή προβλέπεται η συμπερίληψη στα προϊόντα που θα επιτρέπεται να διατίθενται στις ελεύθερες περιοχές, στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, του καφέ, των ξυδάτων, της λεμονάδας, των κατεψυγμένων λαχανικών, των κατεψυγμένων πατατών και της αποξηραμένης μολοχίας.

Το πότε, πάντως, ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο δεν έγινε γνωστό, το κάτι εξάλλου που προϋποθέτει και συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές. Μιλώντας χθες στο philenews podcast o γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εξήγησε πως δεν συντρέχει λόγος σοβαρής ανησυχίας για τη διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων, καθώς δεν αναμένεται να πωληθούν στις ελεύθερες περιοχές σε τεράστιες ποσότητες, πλην όμως κατέγραψε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν με τον Κανονισμό, κυρίως όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ.

Το θέμα αναπτύσσεται εκτενώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο, με την οποία πάντως το ΚΕΒΕ διευκρινίζει πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είναι Κανονισμός της ΕΕ και αποτελεί θεσμική υποχρέωση της ΚΔ.

Το ΚΕΒΕ καταγράφει, επίσης, τη συμφωνία του «με τη θέση της ΕΕ και όλου του διεθνούς παράγοντα ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενισχύει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους και συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που είναι ο κυρίαρχος στόχος της πλευράς μας», τονίζοντας ωστόσο ότι για την επίτευξη κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων η προσπάθεια πρέπει να είναι αμφίδρομη, «κάτι που δεν ισχύει σήμερα στον επιθυμητό βαθμό αφού οι πωλήσεις ΤΚ προϊόντων είναι περίπου δεκαπενταπλάσιες από αυτές που γίνονται προς τις κατεχόμενες περιοχές από επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως οι λόγοι της μειωμένης πώλησης ΕΚ προϊόντων προς τα κατεχόμενα (σ.σ. μόλις 1 εκατ. περίπου ετησίως, σε σχέση με 14 εκατ. που είναι αυτές των Τ/Κ, μηδαμινές επίσης σε σχέση με τις εισαγωγές μερικών δισ. ευρώ ετησίως από το εξωτερικό κάθε χρόνο, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Τσιακκής) είναι δύο. Συγκεκριμένα, το ΤΚ καθεστώς απαιτεί εκ των προτέρων εξασφάλιση «ειδικής άδειας» από τις ΤΚ επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα από ΕΚ επιχειρήσεις «η οποία δεν δίδεται πάντα εύκολα» αλλά και το γεγονός ότι τα ΕΚ προϊόντα επιβαρύνονται με την επιβολή ΦΠΑ «αφού η επικράτεια του νησιού είναι ενιαία και επειδή αυτό το ΦΠΑ δεν μπορεί να ανακτηθεί, αποτελεί ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 19% που καθιστά τα ΕΚ προϊόντα μη ανταγωνιστικά».

Έτοιμο για προτάσεις για επί ίσοις όροις συνεργασία

«Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες του ΚΕΒΕ προς την ΕΕ για την εξαίρεση αυτών των προϊόντων από την επιβολή ΦΠΑ, οι αρχές τις ΕΕ ήταν και παραμένουν κάθετα αρνητικές, ισχυριζόμενες πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παραβίαση του καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει στην ΕΕ και θα δημιουργούσε προβλήματα. Δεν υπάρχει κατά συνέπεια άλλη διέξοδος από την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διόρθωση αυτής της αδικίας που στην ουσία ισοδυναμεί με άνισο ανταγωνισμό», προσθέτει το ΚΕΒΕ.

Αναφέρει, πάντως, πως αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση προχώρησε στη διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων που θα διακινούνται βάσει του Κανονισμού «και επικροτούμε το γεγονός ότι έγινε πολύ προσεγμένη επιλογή αυτών των προϊόντων, σε σχέση με ένα πιο διευρυμένο κατάλογο που είχε αρχικά προταθεί, ώστε να μην επηρεάζεται η βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού ΕΚ επιχειρήσεων».

Την ίδια στιγμή το ΚΕΒΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει Σχέδιο για αντιστάθμιση των πιο πάνω στρεβλώσεων όσον αφορά τις πωλήσεις προϊόντων από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κατεχόμενα, οι οποίες συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ΕΚ προϊόντων. Γνωστοποιεί δε, πως το ΚΕΒΕ (…) έχει ήδη επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο «το οποίο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθεί μια κατάφωρη αδικία και θα έχουμε μια πραγματικά αμφίδρομη επωφελή οικονομική συνεργασία που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και θα βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος. Καταλήγοντας, πάντως, το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΚ και ΤΚ κοινότητας, νοουμένου πάντοτε ότι αυτή διεξάγεται επί ίσοις όροις.