Συνέντευξη στη συντακτική ομάδα του Οικονομικού Φιλελεύθερου

Για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο το τραπεζικό σύστημα, τους δανειολήπτες και τους επόπτες μιλάει στην συνέντευξή του στον «Φ» ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Για το θέμα πιθανού επαναδιορισμού του στη θέση που κατέχει σήμερα, δυο μήνες περίπου πριν λήξει η θητεία του, παραπέμπει στην εκτελεστική εξουσία που είναι αρμόδια να αποφασίσει και διευκρινίζει ότι στιςσυναντήσεις με τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών συζητούν μόνο θέματα που απασχολούν σήμερα τους Κύπριους πολίτες. Επισημαίνει ωστόσο ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτελέσει σημαντικό έργο στην ΚΤΚ, το οποίο αναγνωρίστηκε εμπράκτως και στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό». Διαβεβαιώνει, δε, ότι σε περίπτωση που επαναδιοριστεί θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη, όπως η εφαρμογή μιας συνολικής λύσης για το υπόλοιπο των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα και η διαδικασία του digital onboarding.

Ούτε βιαστικά, ούτε αργοπορημένα

Εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων και μιας αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτιμάτε ότι θα γίνουν εν τέλει μέσα στο 2024 μειώσεις επιτοκίων; Οι εξελίξεις αυτές πιστεύετε θα καθυστερήσουν ή θα επισπεύσουν την απόφαση της ΕΚΤ για κάποια μείωση;

Όπως γνωρίζετε, στις 25 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, κάτι που είχα προβλέψει και σε συνέντευξη μου. Η εισερχόμενη πληροφόρηση επιβεβαίωσε την προηγούμενη αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Παρά τις ανοδικές πιέσεις των τιμών της ενέργειας, η πτωτική τάση συνεχίζει να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Ιανουάριο 2024, το ποσοστό του πληθωρισμού αναμένεται στο 2,8% στη ζώνη του ευρώ και στο 2% στην Κύπρο. Βεβαίως, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, παρατείνουν τους ανοδικούς κίνδυνους. Ωστόσο, επί του παρόντος, ο αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επέφερε αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων στη ζώνη του ευρώ. Παραμένουν όμως κάτω από την στενή παρακολούθηση της ΕΚΤ, αφού οποιαδήποτε περαιτέρω ένταση και επέκτασή τους ενδεχομένως να αναστείλει τη συνεχόμενη και γρήγορη καθοδική τάση του πληθωρισμού που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Λαμβάνoντας υπόψη την πρόοδο στον πληθωρισμό, όπως καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και χωρίς οποιεσδήποτε περαιτέρω απροσδόκητες εξελίξεις, μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να αναμένονται εντός του 2024 και πάντοτε στη βάση της αξιολόγησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων.

Η κάθοδος των επιτοκίων δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, διότι τότε μπορεί να επανέλθει ο πληθωρισμός. Ούτε όμως θα πρέπει να υπάρξει αχρείαστη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων, για να μην επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη. Συνεπώς, πρέπει να βασιστούμε στα εισερχόμενα δεδομένα για την επιλογή της χρονικής στιγμής εντός του 2024 για να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια.

Προς το παρόν δεν έχουμε δει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ψηλά επιτόκια και ακρίβεια. Πιστεύετε ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων λύνουν το πρόβλημα και δεν θα δούμε στο μέλλον αύξηση των κόκκινων δανείων;

Είναι γεγονός ότι παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα διόγκωση των ΜΕΔ.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες ασκούν πλέον πολύ πιο συνετές πολιτικές στην παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων, κάτι στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και η επιβολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συγκεκριμένων δεικτών για νέες δανειοδοτήσεις. Αυτά τα μέτρα βοηθούν στην παροχή υγιούς δανεισμού, που αποβαίνει προς όφελος τόσο της τράπεζας αλλά και του ίδιου του δανειολήπτη, καθώς αποφεύγονται πρόσθετες χρεώσεις και τόκοι από καθυστερήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ενέχυρο του δανειολήπτη.  

Φυσικά για τη θετική εξέλιξη που έχουν καταγράψει τα ΜΕΔ και οι σχετικοί δείκτες κατά το 2023, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η αύξηση εντός του 2023 των αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγματεύσεων δανείων. Οι τράπεζες, μετά και τις επανειλημμένες προτροπές της ΚΤΚ, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα πολιτών και επιχειρήσεων για αναπροσαρμογή των συμβατικών όρων των δανείων τους, με στόχο την επίτευξη βιώσιμων προγραμμάτων αποπληρωμής. Ενδεικτικά, οι συνολικές επαναδιαπραγματεύσεις και αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με τα εποπτικά υποβαλλόμενα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου για το 2023 έχουν αυξηθεί κατά 132% ή €2,5 δισ., στα €4,4 δισ. από €1,9 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Επαναλαμβάνω πως ο έγκαιρος εντοπισμός δανειοληπτών που παρουσιάζουν ή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους και η ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση, χωρίς καθυστερήσεις και πρόσθετες χρεώσεις, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, για εξεύρεση λύσεων αναδιάρθρωσης, αποβαίνει προς όφελος και των δύο μερών. Επομένως, παρά του ότι είναι αδύνατο κάποιος να προβλέψει το μέλλον με απόλυτη ακρίβεια, πιστεύω ότι οι ενέργειες που προανέφερα συνεισφέρουν στον περιορισμό του κίνδυνου νέου κύματος κόκκινων δανείων.

Μείωση καταγγελιών για αναδιαρθρώσεις

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για πολλά χρόνια για τη σημασία ενός αποτελεσματικού νομικού συστήματος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολλές φορές η Κεντρική Τράπεζα έχει καταθέσει τις απόψεις της στο νομοθετικό σώμα. Μπορείτε να μας αναφέρετε σε ποιο βαθμό οι τράπεζες τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές της εποπτικής Αρχής για τη μεταχείριση των δανειοληπτών σε καθυστέρηση και ποια παράπονα πελατών έρχονται συνήθως εις γνώση της Κεντρικής, παρά το γεγονός ότι δεν είναι το αρμόδιο όργανο για επίλυσή τους;

Η ΚΤΚ προτρέπει διαρκώς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων καθώς και τους δανειολήπτες να προβαίνουν εγκαίρως, με πνεύμα συνεργασίας, σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ιδίως προς αποφυγή των δαπανηρών, πολύχρονων και επίπονων δικαστικών διαδικασιών. Οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα και με ιδία πρωτοβουλία να αιτούνται επαναδιαπραγμάτευση ή αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Για τον σκοπό αυτό, όλοι οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, συμβουλεύονται να εφοδιάζουν τους δανειστές, με πλήρη και ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία προκειμένου οι τελευταίοι να είναι σε θέση να προβούν σε ορθολογιστική αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής. Την ίδια ώρα, απαιτείται οι δανειστές να προτείνουν λύσεις αναδιάρθρωσης που είναι εφικτές και βιώσιμες. Έτσι διασφαλίζεται η προστασία της περιουσίας των δανειοληπτών.

Προς το σκοπό αυτό, έχουμε δημιουργήσει στην ΚΤΚ Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας για να λαμβάνει καταγγελίες / παράπονα που αφορούν στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Στην πλειονότητά τους οι δανειολήπτες υποβάλλουν τις καταγγελίες τους καθυστερημένα, κατά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, όταν δηλαδή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουμε από τις τράπεζες, οι αριθμοί προσφυγών στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών και διορισμού διαμεσολαβητών είναι πολύ μικροί. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ακολουθούν αυτές τις διαδικασίες, στη βάση της Οδηγίας Διαχείρισης Καθυστερήσεων και του Κώδικα της ΚΤΚ. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι πολύτιμοι για τους δανειολήπτες, καθώς αποσκοπούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Δηλαδή στη διασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου με παράλληλη ικανοποιητική εξυπηρέτηση του δανεισμού και διατήρηση της περιουσίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας, παρατηρήθηκε μείωση στις καταγγελίες που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις, λόγω και των διερευνήσεων των καταγγελιών από την Υπηρεσία, οι οποίες συνέδραμαν σε πιο αποτελεσματική συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΤΚ.

Δεν συζητήσαμε το θέμα τηςθητείας μου

Είχατε κάποιες συζητήσεις αυτό το διάστημα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ή τον υπουργό Οικονομικών για πιθανή ανανέωση της θητείας σας, που λήγει τον προσεχή Απρίλιο; Σας ενδιαφέρει ο επαναδιορισμός για μια ακόμη θητεία;

Η επαφή τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον υπουργό Οικονομικών είναι πολύ συχνή και η συνεργασία αγαστή, για διάφορα θέματα της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Δεν συζητήσαμε το θέμα της θητείας μου αφού επικεντρωνόμαστε σ’ αυτά που απασχολούν σήμερα τους Κύπριους πολίτες.

Το θέμα του διορισμού διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτελέσει σημαντικό έργο στην ΚΤΚ, το οποίο αναγνωρίστηκε εμπράκτως και στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Σε περίπτωση που επαναδιοριστώ θα συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια για να ολοκληρώσω τις διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη, όπως η εφαρμογή μιας συνολικής λύσης για το υπόλοιπο των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα και η διαδικασία του digital onboarding.

Ετεροχρονισμένα αυξήθηκαν τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο

Βλέπουμε, κ. Διοικητά, ότι το επιτοκιακό περιθώριο των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ μεγάλο, παρά το γεγονός ότι η μέση απόδοση των καταθέσεων έχει αυξηθεί με τα σχέδια που προσφέρουν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Περιμένετε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καταθέσεων ή θα παραμείνει μεγάλη η ψαλίδα από τα επιτόκια χορηγήσεων;

Τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση το 2023, καθώς μεγάλο ποσοστό των δανείων είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Φυσικά, σύμφωνα με σχετικά στατιστικά στοιχεία του Νοεμβρίου 2023, το μέσο σταθμικό επιτόκιο της Κύπρου για νέο δανεισμό (με κυμαινόμενο επιτόκιο) που δεν ξεπερνά το €1εκατ., τόσο σε Νοικοκυριά (για αγορά κατοικίας) όσο και σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η εξαγγελία νέων καταθετικών προϊόντων με αυξημένο επιτόκιο πραγματοποιήθηκε ετεροχρονισμένα. Η πολύ υψηλή ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποτελεί ένα σημαντικό δομικό παράγοντα που οδήγησε στο εν λόγω γεγονός.

Η ΚΤΚ, όπως και οι υπόλοιπες εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, δεν έχει οποιεσδήποτε νομικές αρμοδιότητες παρέμβασης σ’ ότι αφορά την πολιτική που χαράσσουν οι τράπεζες για τα επίπεδα των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων τους. Παρόλα αυτά, προχωρήσαμε σε συνεχείς προτροπές σε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών για να μειώσουν το επιτοκιακό τους περιθώριο και, ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλες εξήγγειλαν νέα καταθετικά προϊόντα με υψηλότερο επιτόκιο. Πέραν όμως των ενεργειών των τραπεζών, θα συμβούλευα και τους  πελάτες τους να γίνουν πιο επιλεκτικοί και ενεργοί, ιδιαίτερα όσον αφορά τις καταθέσεις τους.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσιάζουν συγκράτηση, σε αντίθεση με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων που αυξάνονται. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα; Είναι πολλά τα κέρδη των επιχειρήσεων που τους επιτρέπουν να αυξάνουν τις καταθέσεις τους ή έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους;

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών διατήρησαν την ανοδική τους τάση ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 5,3% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με 4,8% τον Δεκέμβριο του 2022. Σε αυτό συνέβαλαν, κυρίως, η συνεχής ανθεκτικότητα και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, καθώς και η ψηλή επαγγελματική απασχόληση. Στη συνέχεια, η ετήσια μεταβολή των καταθέσεων παρουσίασε αποκλιμάκωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Δεκέμβριο του 2023, παραμένοντας ωστόσο θετική. Στην εν λόγω επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των καταθέσεων συνέβαλαν εποχικοί λόγοι, όπως οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση των δόσεων δανείων λόγω υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού και το αυξημένο επίπεδο τιμών.

Παρομοίως, η ετήσια μεταβολή των καταθέσεων των εγχώριων μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 8,1% τον Ιούνιο του 2023 από 5,5% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,7% τον Δεκέμβριο του 2023.

Όσον αφορά το σκέλος της ερώτησης για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, είναι αναμενόμενο ότι σε συνθήκες διεθνούς γεωπολιτικής και πληθωριστικής αβεβαιότητας οι επιχειρηματίες γίνονται πιο διστακτικοί στο να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επενδυτικής στασιμότητας.

Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για τις τράπεζες σήμερα

Ποιες πρέπει να είναι σήμερα οι προτεραιότητες των τραπεζικών διοικήσεων, δεδομένων των εξωγενών κινδύνων για την οικονομία και της αβεβαιότητας που επικρατεί;

Τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο και ανθεκτικότητα, παρά τις πολλαπλές και απρόσμενες αναταράξεις. Φυσικά, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μακροοικονομικό περιβάλλον, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στις προτεραιότητες των τραπεζικών διοικήσεων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η ενδυνάμωση των  πρακτικών για τη συνετή διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Μέσω της στενής  παρακολούθησης των δανείων τους, οι τράπεζες καλούνται να εντοπίζουν έγκαιρα δανειολήπτες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να συμφωνείται εγκαίρως και από κοινού η πιο κατάλληλη και βιώσιμη αναδιάρθρωση. Έχουμε δει εμπράκτως κατά το 2023 ότι, με τις παραινέσεις της ΚΤΚ, οι ενέργειες των τραπεζών έχουν αποδώσει, καθώς δεν έχει καταγραφεί αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μια περίοδο όπου ο εν λόγω κίνδυνος είναι αυξημένος.

Εξίσου σημαντικό είναι ο τραπεζικός τομέας να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός, ευέλικτος και προσαρμοστικός ως προς τις εξελίξεις της τεχνολογίας και του τρόπου διενέργειας συναλλαγών. Πρώτιστος στόχος των τραπεζικών διοικήσεων θα πρέπει να αποτελεί η ψηφιακή αναβάθμιση και η κυβερνοασφάλεια, η απλοποίηση των διαδικασιών και γενικότερα η  διευκόλυνση των πελατών τους.

Τέλος, οι άλλοτε αναδυόμενοι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής και του κυβερνοχώρου καταλαμβάνουν πλέον σημαίνοντα ρόλο και θέση στους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς, οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία και ενδυνάμωση των διαδικασιών τους, έτσι ώστε να οχυρωθούν έναντι των κινδύνων αυτών.

Η ψηφιακή εποχή των τραπεζών εκτιμάτε ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δικτύου; Η μετάβαση των τραπεζών στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς ή χρειάζεται να ανεβάσουν ταχύτητα;

Η ψηφιοποίηση μετασχηματίζει την κοινωνία όλων των χωρών με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε πριν λίγα χρόνια και αναπόφευκτα έχει φέρει σημαντικές αλλαγές και στον χρηματοοικονομικό τομέα. H επέλαση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) έχει επιτρέψει σε καινοτόμες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (bigtechs) να εμπλακούν στην αλυσίδα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Συνεπώς, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που έχει επιφέρει η ψηφιακή πραγματικότητα, οι τράπεζες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές θα πρέπει να έχουν υπόψη τον εκσυγχρονισμό του επιχειρησιακού τους μοντέλου και την ανάπτυξη εναλλακτικών ψηφιακών δραστηριοτήτων. Βαρύνουσας σημασίας είναι και η ανάγκη για επιτάχυνση και απλοποίηση τραπεζικών διαδικασιών για διευκόλυνση των πελατών τους με καινοτόμες λύσεις. Φυσικά θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί τέτοια υποδομή από τις τράπεζες που θα παρέχει την κατάλληλη βοήθεια στους πελάτες για να αντιληφθούν και να ενσωματώσουν τις καινοτόμες αυτές λύσεις. Η θετική ανταπόκριση των τραπεζών για συμμετοχή στην πρωτοβουλία της ΚΤΚ για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης, ταυτοποίησης ή επικαιροποίησης στοιχείων πελατών (digital on-boarding) είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΑΙΤΗΜΑ EUROBANKΕξετάζονται φήμη και ευρωστία

Αναφορικά με το αίτημα για εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, ποια είναι η θέση της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση και με τις ανησυχίες κάποιων για συρρίκνωση του ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια;

Επιτρέψετε μου να αποφύγω να σχολιάσω θέματα ανταγωνισμού, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση τους από την καθ’ ύλην αρμόδια αρχή, την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (σ.σ. στο μεταξύ, την Παρασκευή η ΕΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα για εξαγορά).

Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, το αίτημα που υποβλήθηκε από την Eurobank για εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας εξετάζεται στη βάση των απαιτούμενων από το νομοθετικό πλαίσιο διαδικασιών σε συνεργασία με την ΕΚΤ.  Για παράδειγμα, εξετάζονται η φήμη και η χρηματοοικονομική ευρωστία του υποψήφιου αγοραστή, η φήμη, γνώσεις και δεξιότητες των μελών που προτείνονται να διοικούν την νέα οντότητα και η ικανότητα της νέας οντότητας να μπορεί να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία τα τραπεζικά ιδρύματα ή όμιλοι αποτελούν σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, η εγκρίνουσα αρχή που θα έχει και τον τελικό λόγο της απόφασης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.