Μέσα στο κατακαλόκαιρο θα τερματιστεί η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε στο εν λόγω μέτρο στήριξης των καταναλωτών, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις τους μήνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού, λόγω χρήσης κλιματιστικών συστημάτων.

Ειδικότερα, η επιδότηση της τιμής του ρεύματος πήρε παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει εκφράσει επί του παρόντος πρόθεση για νέα παράταση. Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με πολύ μεγαλύτερη ζήτηση ρεύματος σε σύγκριση με τους άλλους μήνες, οι χρεώσεις της ΑΗΚ θα καταγράψουν αύξηση.

Αυτό έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι: Αυτή την περίοδο οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ στη διεθνή αγορά είναι σε υψηλά επίπεδα (89.5 δολ. το βαρέλι χθες) ενώ και οι λιανικές τιμές των καυσίμων κίνησης επίσης σημειώνουν άνοδο.

Ωστόσο, η αύξηση στις τιμές του ρεύματος (λόγω του κόστους του καυσίμου) θα φανεί ετεροχρονισμένα, δεδομένου ότι η ΑΗΚ διατηρεί αποθέματα για περίοδο δύο μηνών. Άρα, τόσο ο τερματισμός της επιδότησης, όσο και οι αυξήσεις που αναμένεται να προκύψουν λόγω της τιμής των καυσίμων θα συμπέσουν μέσα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξέλιξη που θα πλήξει τους καταναλωτές.

Ακόμα και σήμερα, όμως, η ισχύουσα επιδότηση της τιμής του ρεύματος δεν φαίνεται να βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα και με την τελευταία αναθεώρηση στην οποία είχε προβεί η Κυβέρνηση, η επιδότηση υπολογίζεται ανάλογα με την αύξηση του κόστους ενέργειας σε σχέση με τις διατιμήσεις που ίσχυαν τον Ιούνιο του 2022. Ένεκα λοιπόν της πτώσης της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα, μειώθηκε ελαφρώς και η τελική τιμή της κιλοβατώρας, με αποτέλεσμα σήμερα ένα μέσο νοικοκυριό να επωφελείται μόνο με ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ τη διμηνία από την επιδότηση, αντί 70 και 80 ευρώ που ήταν το όφελος λίγους μήνες πριν.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου μπρεντ καταγράφουν μικρή άνοδο το τελευταίο 48ωρο, μετά από μία κάμψη που είχαν σημειώσει αρχές της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κυμαινόταν χθες λίγο πάνω από τα 89 δολάρια το βαρέλι (προηγουμένως είχε πέσει στα 86-87 δολ.), ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI βρίσκεται στα 83 δολάρια το βαρέλι.