Χαμηλές είναι οι προσδοκίες του τουριστικών εταίρων για τη φετινή πορεία του τουρισμού, με σημείο σύγκλισης όλων των εμπλεκομένων η εκτίμηση πως πολλά εάν όχι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ισραηλινής αγοράς, της δεύτερης σε σημασία αγοράς για τον κυπριακό τουρισμό.

Με τον πόλεμο, ωστόσο, στη Γάζα να συνεχίζεται ως αποτέλεσμα της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 περασμένου Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο η ροή αφίξεων από τη γειτονική χώρα να κινηθεί φέτος στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θεωρείται απομακρυσμένο με συνεπακόλουθο τη συνολική μείωση του συνόλου των επισκέψεων.

Ήδη οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Θάνου Μιχαηλίδη όπως καταγράφηκαν στη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στον «Φ» είναι ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου στη γειτονιά μας, τόσο τα έσοδα όσο και οι αφίξεις τουριστών θα είναι πιο κάτω από τις περσινές.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε πως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πως, αν και τα αρχικά μηνύματα ήταν θετικά, βλέπουμε να υπάρχει μία πτωτική τάση στις κρατήσεις, από τον Ιανουάριο, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, θα έχουμε χειρότερες επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα από το 2023», συμπληρώνοντας πως «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του πολέμου στη γειτονιά μας, αλλά και των δημοσιευμάτων που εμπλέκουν τη χώρα μας με τους Χούθι».

Το μούδιασμα στις κρατήσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στο philenews podcast και η γ.δ. του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, αναφέροντας πως «υπάρχει ένας προβληματισμός, γενικά» για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι αφίξεις από το Ισραήλ είναι μειωμένες με την έναρξη της νέας χρονιάς, ενώ είπε πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και μείωση στη ροή των κρατήσεων, που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση για την φετινή χρονιά με το μόνο σίγουρο για την ώρα να είναι οι πολλές προκλήσεις.

Δύσκολα να πάμε καλύτερα

Συγκρατημένες, πάντως, είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρη Παπαχαραλάμπους, ο οποίος βλέπει τις αφίξεις φέτος στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό να υπάρξει μια μικρή αύξηση λόγω κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων που αν και περιορίστηκαν εντούτοις συνεχίζονται.

Σε γενικές γραμμές, όμως, όπως διευκρίνισε, ο μέσος ταξιδιώτης δεν θα ξοδέψει περισσότερα, αναφέροντας πως το κονδύλι παραμένει σταθερό απλώς, λόγω πληθωρισμού, που επηρεάζει τις τιμές των μεταφορών και της διανομής μπορεί ο ταξιδιώτης να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες που θα λάβει ή τη διάρκεια παραμονής τους. Όπως πάντως εκτίμησε ο κ. Παπαχαραλάμπους, η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών εκτός απροόπτου θα κινηθεί ελαφρώς προς τα πάνω.

Αντίθετα η ροή των αφίξεων τουριστών δύσκολα θα ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ACTA, χωρίς όμως να αποκλείει να κινηθούμε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

«Διατήρηση κεκτημένων» η προσδοκία του Κ. Κουμή

Υπενθυμίζουμε, πάντως, πως βαρόμετρο για φέτος βλέπει το Ισραήλ και ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στον «Φ» ανέφερε πως το πιο σημαντικό για το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι «η διατήρηση των κεκτημένων του 2023», αναφέροντας, όμως πως είναι πολύ παρακινδυνευμένη σε αυτό το στάδιο η όποια πρόβλεψη. Παραδέχτηκε, όμως, πως «δυστυχώς εδραιώνεται μια αρνητική πραγματικότητα, σε σχέση με τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς πλησιάζει ή έναρξη της τουριστικής περιόδου και υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεγάλες απώλειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά».

Πέρσι το σύνολο των αφίξεων τουριστών ανήλθε σε 3.845.652, σε σύγκριση με 3.201.080 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καταγράφοντας διψήφια αύξηση 20,1%, ενώ σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, όταν οι αφίξεις είχαν ανέλθει στα 3.976.777 καταγράφηκε μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3,3%.

Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφουν για το 2023 και τα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς έως και τον Νοέμβριο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία υπολογίζονται σε €2.916,3 εκατ., σε σύγκριση με €2.381,6 εκατ. το 11μηνο του 2022, και ξεπερνώντας το σύνολο των εσόδων του 2019 όταν διαμορφώθηκαν στα €2.683 εκατ.

Άλλο αυξημένες αφίξεις, άλλο αυξημένα έσοδα

Πολλά, είπε ο πρόεδρος του ACTA, θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί και εξελιχθεί η αγορά του Ισραήλ. Λόγω όμως του συνεχιζόμενου πολέμου έχω την αίσθηση ότι, αν και θα έχουμε τουρίστες φέτος από το Ισραήλ, δύσκολα θα φτάσουν το περσινό επίπεδο, όπου αποτέλεσαν το 10% της αγοράς, άρα δύσκολα θα καλυφθούν οι περσινές επιδόσεις, με πιθανότερο για την ώρα σενάριο να είναι πως σε σχέση με πέρσι είναι πως το σύνολο των αφίξεων θα έχει μια απόκλιση προς το αρνητικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αφίξεις από το Ισραήλ το 2023 έκλεισαν ελαφρώς πάνω από 400 χιλ., παρά την μείωση του τελευταίου τριμήνου αριθμός αρκετά μεγάλος για να καλυφθεί σε περίπτωση που η τάση του τελευταίου τριμήνου συνεχιστεί.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπενθύμισε στον «Φ» όσον αφορά τις αφίξεις πως δεν μεταφράζονται όλες σε διανυκτερεύσεις σε νόμιμα καταλύματα, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τη διαρροή προς τα κατεχόμενα αλλά και πως όσον αφορά τα έσοδα αυτά δεν αντανακλώνται και στην κερδοφορία των ξενοδοχείων ούτε και συνδέονται καταγράφοντας το αυξημένο λειτουργικό κόστος των μονάδων που είχαν να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά επιτόκια.

Το ίδιο υποστήριξε χθες και η γ.δ. του ΣΤΕΚ με την κ. Ψιλογένη να αναφέρει στο philenews podcast πως οι  αυξημένες αφίξεις του 2023, δεν μεταφράστηκαν και στα επίπεδα των κρατήσεων και διανυκτερεύσεων τα οποία ανέμεναν οι τουριστικές επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαρροής τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές και τη διαμονή τουριστών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Με τη σειρά της εξήγησε πως ο πληθωρισμός κι άλλοι παράγοντες επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων «σε βαθμό που το 2023 να μην μπορεί να χαρακτηρίσει ως μια καλή χρονιά».